AGRO OSKAR: Priznanje za najbolje hrvatsko obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo u Hrvatskoj došlo je u Zagorje

ZLATA VRIJEDAN: Tomislav Kuharić iz Vinipotoka vlasnik je najboljeg OPG-a u zemlji

Objavljeno: 03.09.2021. zagorjeinternational

Osmi Agro Oskar – priznanje za najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo u izboru Večernjeg lista i Ministarstva poljoprivrede – odlazi u Zagorje, u Vinipotok, gdje Tomislav Kuharić ima farmu muznih krava simentalske pasmine i dnevno proizvode oko 900 litara mlijeka, piše Večernjak. Zbog posla na farmi nije mogao doći na dodjelu, pa je od ministrice poljoprivrede Marije Vučković, koja je iz zapečaćene kuverte na svečanoj završnici izbora održanoj na etno farmi Mirnovec u Samoboru pročitala njegovo ime, nagradu od 30.000 kuna preuzela Tomislavova sestra Ana.

Jurju Orehovcu iz Velike Bukovice u Varaždinskoj županiji u ovogodišnjem izboru pripalo je drugo mjesto i nagrada od 20.000 kuna. Obitelj Orehovec bavi se uzgojem i preradom peradi. Vlasnici su najveće farme pataka u Hrvatskoj, a na peradarskoj farmi koja se prostire na 100.000 četvornih metara godišnje uzgoje 80.000 tisuća pataka, gusaka, pijetlova i kokoši. Imaju svoje mesnice, na gospodarstvu je i klaonica, a oko 1500 tona mesa njihovi su kapaciteti za uzgoj, klanje i preradu. Za prehranu peradi obrađuju oko 50 hektara zemlje.

Treće mjesto osvojio je Ivan Palčić iz Vukovine kod Velike Gorice u Zagrebačkoj županiji. Naime, Ivan je stopostotni invalid i nakon prometne nesreće od prije petnaest godina u invalidskim je kolicima. No nije klonuo duhom i danas obrađuje oko 60 hektara zemlje, sije kukuruz, pšenicu ječam i zob, uljanu repicu, soju i tritikale. Bavi se i izvlačenjem drva iz šume te prodajom drva za ogrjev.

U kategoriji mlada nada u poljoprivredi natjecala su se tri obiteljska poljoprivredna gospodarstva – Branka Pilaša iz Viškovaca u Požeško-slavonskoj županiji, Eve Marije Čurin iz Gdinja na otoku Hvaru i Ante Marlaisa iz Ponikava na Pelješcu. Odlukom žirija najbolja mlada nada u poljoprivredi je vinar i maslinar Ante Marlais.

I čitatelji Večernjeg lista imali su prilike odabrati najbolji OPG između svih ovogodišnjih finalista. Njihova je odluka bila da nagrada – godišnja e-pretplata na Večernjak i tablet – ode na krajnji jug Hrvatske, u selo Zastolje u općini Konavle na obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Boškana Ucovića.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba