U Dvoru Trakošćan otvorena izložba u suradnji s partnerima iz Portugala

“Zašto su žene iz feudalnih obitelji odlazile u samostan Arouca?”

Objavljeno: 10.05.2024. zagorjeinternational

Danas je u trakošćanskom dvorcu otvorena izložba ‘Žene u životu samostana Arouca’, u suradnji Dvora Trakošćan s muzejom Arouca iz Portugala te portugalskim Javnim zavodom za kulturnu baštinu, samostanom Arouca, općinom Arouca i Kraljevskom bratovštinom kraljice Svete Mafalde. Izložbu je otvorila Anuška Deranja Crnokić, izaslanica ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek.

Muzej Arouca smješten je u opatiji svetog Bartola koja je kroz većinu svoje povijesti bila jedno od najutjecajnijih vjerskih središta u regiji. Izvorno je bila riječ o dvostrukom samostanu za muškarce i žene koji je slijedio pravila svetog Benedikta, ali od 1154. godine postao je isključivo ženskim samostanom.

Bogata slika ženskog života u samostanu

Izložba se bavi kompleksnim pitanjem zašto su žene iz feudalnih obitelji uopće odlazile u spomenuti samostan i nastoji u deset uvjerljivih primjera osvijetliti i proslaviti bogatu sliku ženskog života u samostanu, ističući njihovu važnost i utjecaj u povijesnim i društvenim okolnostima, rekla nam je ravnateljica Muzeja Dvor Trakošćan Goranka Horjan.

– Trakošćan se pridružio međunarodnoj inicijativi ‘Noći tvrđava’ gdje se radi sustavno na popularizaciji utvrda i dvoraca. Ovo je lijepa prigoda da se posebnim programima animira publika da dođe u dvorce i u kasnim satima. Večeras smo pripremili bogat program, ovdje gostuju naši kolege iz Arouce iz Portugala, nedaleko od Porta. Samostan Arouca bio je kraljevski samostan u koji su ulazile pripadnice najvišeg plemstva, uvijek je bila opcija da se pojedini članovi obitelji zarede – kazala je ravnateljica Horjan.

Suradnja između Muzeja Dvor Trakošćan i samostana Arouca stvorena je lani te su danas iz portugalskog samostana stigli s deset žena, od kojih je najistaknutija kraljica Mafalda. Jedna od tih deset žena bila je slastičarka pa su tim povodom gosti izložbe mogli okusiti i portugalske slastice.

Ravnatelj samostana Augustin Ribeiro pohvalio je trakošćanski muzej i ravnateljicu Horjan, te dodao da će sljedeće godine djelatnici trakošćanskog muzeja posjetiti Portugal.

Nakon otvorenja izložbe, astronomsko društvo ‘Meteor’ održalo je zanimljivo predavanje te se nakon toga s njima moglo promatrati i zvijezde, a program je zatvorio J.R. August koji je izveo svoje najpoznatije hitove.

Izložba je otvorena do 8. srpnja i tematski nadopunjuje izložbu ‘Tko tu koga ženi?’, koja se može razgledati na drugom katu dvorca Trakošćan. Ulaz je besplatan.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba