"Rim Tim Tagi Dim“ spojio Hrvate i Fince

STUBIČKE TOPLICE: U sklopu Erasmusa i Dana Europe, OŠ Vladimira Bosnara posjetili zagrebački i međunarodni gosti

Objavljeno: 10.05.2024. zagorjeinternational

U Osnovnoj školi Vladimir Bosnar Stubičke Toplice na najbolji mogući način obilježili su Dan Europe, 9. svibnja slaveći toleranciju, zajedništvo i multikulturalnost.  

Zahvaljujući Erasmus akreditaciji, Stubičke Toplice posjetilo je 16 učenika i djelatnici OŠ Dobriše Cesarića iz Zagreba i finske Osnovne škole Mutalan koulu iz grada Joensuu: stručna suradnica knjižničarka Antonija Lujanac i učiteljica Sanja Škreblin te ravnatelj Mika Merila i učiteljica Hanna-Kaisa Malinen.  

Da bi se što bolje osjećali u školi i ponijeli zaista lijepe uspomene, različite aktivnosti pripremili su članovi Erasmus tima: ravnateljica Brigitte Gmaz, stručni suradnici Dubravka Coha Seničić, Blanka Doko i Goran Jenić te učitelj Tin Krznar.  

Druženje je započelo u zbornici u kojoj su učenici skupine Daroviti s pomoću kreativnog plakata na engleskom jeziku predstavili OŠ Vladimir Bosnar Stubičke Toplice, Stubičke Toplice, Hrvatsko zagorje i Republiku Hrvatsku.  

Vizualni materijali izrađeni su u suradnji s učiteljicom Monikom Barić. Potom je uslijedilo razgledavanje školske knjižnice i senzoričke sobe. Izložili su im slikovnice o kajkavskom narječju, Enciklopediju Hrvatskog zagorja, priručnike o Europskoj uniji a finske učenike i učitelje ipak su najviše obradovale prepoznatljive slikovnice finskih autora Nopola, Toivonen i Havukainen. S velikim zanimanjem isprobavali su predmete u senzoričkoj sobi – posebno oblikovane slagalice, različita svjetla i lampe, bubnjeve i druge suvremene predmete koje koristimo u odgojno-obrazovnom radu.  

Kako su Fincima naše trenutne vremenske prilike kao njihove ljetne (17 stupnjeva, sunčano), tako su s posebnim zadovoljstvom sudjelovali u aktivnostima na sportskom igralištu. 

S učenicima petih i šestih razreda zaplesali su na hit “Rim Tim Tagi Dim“ Baby Lasagne.  Uslijedile su dvije dramske igre te vrlo kompetitivna igra Graničara. Bilo je tu nekih pobjednika, ali to doista nikome nije bilo važno. Školski kviz u blagovaonici sve je zabavio i izoštrio moždane vijuge za brže sastavljanje školskih suvenira koje su gosti dobili na dar – kockica produciranih na 3D printeru. Kiflice kuharice Melite Šipek-Glavač doslovno su planule jer zagorsku kuhinju valja kušati, a priču ostaviti za sve drugo.  

Finci i Zagrepčani svoj su put po našemu kraju nastavili u Party avionu i Parku znanosti. Iz OŠ Vladimir Bosnar Stubičke Toplice otišli su s iskrenim osmijehom i ispunjenim srcima te željom u skoro viđenje i nastavak Erasmus povezivanja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba