Ministar graditeljstva Branko Bačić obišao gradilišta obiteljskih kuća na području Gornje i Donje Stubice

PREPUNI EMOCIJA: Za nekoliko dana prve obitelji sa stubičkog područja vraćaju se u svoje nove domove

Objavljeno: 14.05.2024. Vanja Hozmec

Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić u pratnji državnih tajnika Dunje Magaš i Domagoja Orlića, boravi u radnom posjetu Krapinsko – zagorskoj županiji.  

Najprije je u Slanom Potoku, na području Gornje Stubice, u pratnji načelnika Jasmina Krizmanića i gradonačelnika Donje Stubice Nikole Gospočića, obišao gradilišta zamjenskih obiteljskih kuća.

Pune četiri godine

Ispred svoje nove kuće u Slanom Potoku sve su ih zajedno dočekali Verica i Ivan Novina koji su svoju zamjensku kuću čekali pune četiri godine. Sada su sretni što su je konačno dočekali. 

– Četiri godine je jako puno, no kada smo prvi dan vidjeli radnike, bili smo presretni, krenulo je. Kuća je lijepo izgrađena, pratili smo radove i sretni smo što se vraćamo doma. Mislili smo da se ovo nikada neće ostvariti, no ostvarilo se – rekla je kroz suze Verica. 

Jedno vrijeme bračni par je živio kod kćeri u Zaboku, a onda su preselili u stan u Donjoj Stubici kojeg je sufinancirala država.

– Većinu kuće smo uredili, još čekamo kuhinju i boravak i možemo se useliti. To će biti za otprilike dva tjedna – dodala je sretno. 

Iako su prošle već četiri godine, još se uvijek dobro sjeća potresa. 

– Probudiš se ujutro, ne znaš što se događa, ne znaš gdje su ti djeca. Jako je bilo teško. To su strahote kada iz vlastitog doma moraš bježati, no sada smo sretni i presretni što ćemo opet imati svoj dom. Bit ćemo sretni ovdje i ne želim da nam se ikada više ovako nešto dogodi, nikome – dodala je. 

Načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić rekao je da dijeli zadovoljstvo s ljudima koji su danas dobili ključeve svojih novih domova.

– Gajim i nadu s onim ljudima čiji domovi nisu napravljeni do kraja, no radi se, i to me ohrabruje. Konstrukcijske obnove nešto kaskaju, no u svakom slučaju, nadam se da bi do kraja ove godine svi trebali biti u svojim domovima. Želim zahvaliti Vladi RH i ministru Branku Bačiću što su u relativno kratkom roku, vodeći računa da smo u ovih nekoliko godina od potresa imali i brojnih drugih problema najviše administrativne naravi, uspjeli sanirati posljedice. Možemo biti zadovoljni – rekao je Krizmanić i podsjetio da je upravo općina Gornja Stubica, konkretno mjesto Slani Potok, imalo najviše stradalih objekata.

– U trenutku nakon potresa smo detektirali oko 300 obiteljskih kuća koje su više ili manje stradale, tako da smo, prema statistikama, usudio bih se reći, gore prošli i od Grada Zagreba kada u obzir uzmemo broj oštećenih obiteljskih kuća u odnosu na ukupan broj obiteljskih kuća na području općine – dodaje načelnik. 

Pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Krapinsko – zagorske županije Gordana Gretić rekla je da je Županija zadovoljna sa svim radovima koji su dosad izvedeni, no ipak se stalno naglašava potreba da oni budu još brži kako bi se sve obitelji čim prije vratile svojim kućama. Posebno se osvrnula na klizišta.

Klizišta 

– To je osjetljiva tema, na njima se radi, a sada smo dobili informaciju da i građani mogu prijavljivati potrebu za sanacijom klizišta unutar županije. Jedinice lokalne samouprave bi na svojim stranicama trebale objaviti poveznicu gdje bi građani davali takve obavijesti i postavljali pitanja vezana uz klizišta – rekla je pročelnica.

Načelnik Krizmanić dodao je da je samo na području Gornje Stubice 20-ak aktivnih klizišta.

– Ako se taj broj pomnoži s 32 lokalne samouprave na području županije, dolazimo do brojke od oko 1000. Zagorje ima velikih problema s klizištima, to je tema o kojoj govorimo više godina i pokušavamo to sustavno sanirati, no troškovi su tu veliki, a sama sanacija je zahtjevna. Mi smo iz Fonda solidarnosti sanirali sedam klizišta, a imamo aktivnih još 20-ak, bilo na privatnim parcelama ili javnim – dodao je načelnik. 

Ministar Bačić govorio je o konkretnim brojkama za područje Krapinsko – zagorske županije.

– U ovom trenutku je na području Krapinsko – zagorske županije završeno 115 obnova, četiri zamjenske kuće ćemo danas posjetiti i u gradnji su još četiri nove zamjenske zgrade, sve zajedno na području Krapinsko – zagorske županije imamo 66 gradilišta. Nadam se da će do kraja godine svi objekti koji bi trebali biti u obnovi i biti u obnovi. Zadovoljni smo stanjem obnove na području Krapinsko – zagorske županije, maksimalno smo ubrzali obnovu na ovom području i području Grada Zagreba te smo obnovili gotovo 45.000 stambenih jedinica, što je ogroman posao. Obnova će biti najprije gotova upravo u Krapinsko – zagorskoj županiji jer je tu najmanji broj gradilišta – poručio je ministar Bačić. 

‘Zadovoljni smo’

Nakon Gornje Stubice, obilazak se nastavio na području Donje Stubice, točnije, u mjestu Donja Podgora. Tamo se nalazi i kuća Barice Vučić koja se još uvijek gradi. 

– Nadamo se što skorijem useljenju, zadovoljni smo radovima, radnicima, a kažu da trebamo pričekati još dva tjedna otprilike. Treba još srediti otpadne vode i struju. Srce veliko ko’ kuća – rekla je gospođa Barica. 

Gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić izvijestio je ukratko o stanju na području grada. 

– Ako su vlasnici zadovoljni, i mi smo zadovoljni. Ova kuća je pred završetkom, druga je pod krovom i imamo još dvije u najavi na području našeg grada. Nadam se da će i njihova izgradnja uskoro početi i da će do kraja godine sve četiri biti pri kraju, pa da na petu godišnjicu potresa svi budu u svojim domovima – dodao je gradonačelnik Gospočić.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba