Početak katastarske izmjere za dio katastarske općine Krapina i za katastarsku općinu Škarićevo

“S ove dvije katastarske izmjere zaokružujemo priču oko Krapine, ostaje nam samo centar grada”

Objavljeno: 14.05.2024. zagorjeinternational

Danas je u krapinskom naselju Tkalci obilježen početak katastarske izmjere na području grada Krapine za dio katastarske općine Krapina i za katastarsku općinu Škarićevo.

Na konferenciju za medije su uz krapinskog gradonačelnika Zorana Gregurovića stigli i potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić te ravnatelj Državne geodetske uprave Antonio Šustić.

Mjerenje je potpuno besplatno

Gradonačelnik Gregurović istaknuo je kako je prva katastarska izmjera na području grada bila prije 15 godina u Donjoj Šemnici jer tamo nisu postojale zemljišne knjige.

– Prošle godine su formirane dvije nove zemljišne knjige nakon katastarske izmjere i to za katastarsku općinu Velika Ves koja obuhvaća naselja Velika Ves, Lepajci i Gornja Pačetina. S ove dvije katastarske izmjere koje obuhvaćaju Škarićevo, Vidovec i Krapinu zaokružujemo priču oko Grada Krapine pa nam ostaje samo centar grada koji je mjeren 1984. godine – kazao je Gregurović dodavši kako je financiranje bilo do sad 40 posto od strane Državne geodetske uprave, a 60 posto od Grada Krapine. Uz to, gradonačelnik je istaknuo kako su bili prvi koji su krenuli u izmjere, a najbitnije je to što je za stanovnike mjerenje potpuno besplatno, dok je jedina obaveza doći na lice mjesta. Evo gdje i kada.

– Zbor građana za katastarsku općinu Škarićevo bit će 20. svibnja u 18 sati u Područnoj školi, a za Krapinu će biti 21. svibnja u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta gdje će građani dobiti sve potrebne informacije – naglasio je Gregurović.

“Grad Krapina je u samom vrhu jedinica lokalne samouprave”

Ministar Bačić rekao je da će Grad Krapina imati novi katastar i novu zemljišnu knjigu za cijeli svoj prostor, a ne samo za građevinska zemljišta.

– Otkako je uspostavljen katastar i zemljišna knjiga na prostorima Hrvatske, država je imala neprimjeren odnos prema ovoj najvažnijoj evidenciji u Hrvatskoj. Svjedoci smo da tamo gdje nije napravljena nova geodetska izmjera i gdje su stari podaci, sugrađani i potencijalni investitori su zbog te činjenice u velikim problemima prilikom realizacije investicija. Toga smo svjesni i ovo je prvi put da je Hrvatska u ovaj projekt krenula sustavno. Ovaj se novi desetogodišnji program odnosi na 600.000 hektara građevinskog zemljišta, a kako znamo da ne možemo toliko brzo izmjeriti cijelu zemlju, usredotočili smo se prvo na onaj dio zemlje u kojem se odvijaju velike investicije kako bi investitori brže došli do građevinske dozvole – poručio je ministar.

– Pozivam sve jedinice lokalne samouprave koje ulaze u godišnje programe i na čijim su područjima predviđene izmjere, da pokušaju iznaći sredstva da bi i tamo mjerili sva zemljišta, a ne samo građevinska, i da se napravi potpuni katastar i zemljišna knjiga. Ovo nije trošak, nego investicija u budućnost – rekao je Bačić.

Dodao je da time vrijednost zemljišta raste, kao i porez na promet nekretnina, a time onda i jedinica lokalne samouprave povećava svoje prihode.

– Ovim projektom je Grad Krapina u samom vrhu jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj. Nakon posla kojeg ćemo danas ugovoriti, gotovo cijelo područje Krapine imat će novu izmjeru, novi katastar, novu zemljišnu knjigu. Cilj nam je da ovo kako se radi na području Krapine, ćemo jednog dana imati na području cijele zemlje – zaključio je Bačić.

Ravnatelj Državne geodetske uprave Antonio Šustić objasnio je kako je izmjera koja se radi na području grada Krapine dio godišnjeg programa Vlade RH te obuhvaća 45 jedinica lokalne samouprave gdje se trenutno provode katastarske izmjere.

– Vrijednost investicije iznosi 2,4 milijuna eura. To su sredstva koja su osigurana putem Vlade i Državne geodetske uprave jer je prepoznato kako su uredne katastarske knjige zapravo investicija koja se višestruko vraća – naglasio je ravnatelj Šustić, zaključivši kako ove godine vrijednost svih zahvata iznosi 36 milijuna eura na 60 katastarskih općina.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba