Ovo bi moglo biti jedno od najvećih medicinskih otkrića

INJEKCIJOM DO MANJE KILA: Nova studija otkrila dodatne benefite novog načina mršavljenja

Objavljeno: 20.05.2024. zagorjeinternational

Injekcije za mršavljenje mogle bi smanjiti rizik od srčanog udara i poboljšati kardiovaskularno zdravlje milijuna odraslih diljem svijeta, pokazala je nova velika studija, piše Index

– Ovo bi moglo biti najveće medicinsko otkriće od statina (lijekova za snižavanje razine kolesterola u krvi) – kažu znanstvenici, a prenosi Guardian. 

Nova studija utvrdila je da su sudionici koji su uzimali lijek semaglutid, aktivni sastojak u lijekovima poput Wegovyja i Ozempica, imali 20 posto manji rizik od srčanog udara, moždanog udara ili smrti zbog kardiovaskularnih bolesti. 

Studija, predstavljena na Europskom kongresu o pretilosti (ECO), a koju su vodili istraživači s University College London, također je otkrila da je semaglutid doveo do poboljšanog kardiovaskularnog stanja kod sudionika, bez obzira na njihovu početnu težinu ili količinu težine koju su izgubili. Studija sugerira i da bi oni s blagom pretilošću ili oni koji su izgubili samo malu količinu težine mogli doživjeti velika poboljšanja u kardiovaskularnom sustavu. 

Studija je uključivala 17.604 odrasle osobe u dobi od 45 i više godina s indeksom tjelesne mase iznad 27 iz 41 zemlje. Sudionicima, koji su prethodno doživjeli kardiovaskularni događaj poput srčanog udara, propisana je ili tjedna doza od 2.5 mg semaglutida ili placebo tijekom razdoblja od 40 mjeseci. 

Od 8803 bolesnika u skupini koja je primala semaglutid, njih 569 (6.5 posto) doživjelo je primarni kardiovaskularni događaj, kao što je srčani udar, u usporedbi sa 701 (osam posto) od 8801 bolesnika u placebo skupini. 

Druga studija temeljena na istom kliničkom ispitivanju otkrila je da su sudionici kojima je bio propisan semaglutid izgubili u prosjeku 10.2 posto tjelesne težine i 7.7 centimetra u području struka u razdoblju od četiri godine, dok je placebo grupa izgubila 1.5 posto tjelesne težine i 1.3 centimetra u području struka. 

Zasebna studija koja je proučavala novi lijek za mršavljenje otkrila je da bi mogao biti mnogo učinkovitiji od onih koji su već na tržištu. Retatrutide, tjedna injekcija, djeluje tako što suzbija apetit i pomaže tijelu da sagorijeva više masnoće, pokazalo je kliničko ispitivanje. 

Ispitivanje na 338 sudionika koji žive s pretilošću pokazalo je da su sudionici izgubili 24 posto svoje tjelesne težine u razdoblju od 48 tjedana. Istraživači kažu da je učinkovitiji za mršavljenje od Ozempica ili Wegovyja, koji djeluju samo na suzbijanje apetita. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba