Irski veleposlanik Nj. E. Ruaidhri Mark Dowling posjetio Međimursku županiju

“Čuo sam samo lijepe stvari o vašoj regiji, no moja očekivanja su nadmašena”

Objavljeno: 07.05.2024. zagorjeinternational

U nastupnom posjetu Međimurskoj županiji danas je boravio veleposlanik Republike Irske u Republici Hrvatskoj Nj. E. Ruaidhri Mark Dowling koji je sa županom Matijom Posavcem, predsjednikom županijske Skupštine Dragutinom Glavinom i gradonačelnicom Čakovca Ljerkom Cividini razgovarao o nizu tema, s naglaskom na mogućnostima suradnje. 

Na sastanku u svečanoj dvorani Muzeja Međimurja Čakovec, veleposlaniku je prezentirana regija u koju je stigao, regija koja u većini područja prva ili u samom vrhu Hrvatske. 

– Zadovoljstvo je  po prvi puta u Međimurskoj županiji ugostiti Njegovu Ekselenciju Ruaidhrija Marka Dowlinga, veleposlanika Republike Irske, te iskoristiti prigodu da prezentiramo sve što Međimurje može ponuditi europskom i svjetskom tržištu – od naših prirodnih ljepota i gospodarstva, do infrastrukture i zemljopisne  pozicije. Posebno mi je drago što se veleposlanik upoznao s našim Centrom znanja koji predstavlja jedinstven primjer uspješne revitalizacije bivših vojnih objekata, te njihova stavljanja u službu razvoja gospodarstva, kako bismo zorno pokazali zašto je upravo tom našem projektu i Europska komisija dala podršku. Govorili smo i o našim obrazovnih potencijalima, kao i našoj kulturnoj baštini – rekao je župan. Veleposlanik je imao prilike vidjeti i kako prezentiramo kulturno-povijesnu baštinu razgledom postava Riznice Međimurja, te Ekomuzeja Međimurje malo. 

– Važno je da smo našem uvaženom gostu pokazali koliko su vrata Međimurja otvorena za mnoge oblike suradnje, pa tako i stranim kompanijama koje žele investirati kod nas i kojima rad na našem području može biti veza prema drugim zemljama jugoistočne Europe. Prostora za suradnju ima, od područja obrazovanja do IT sektora koji intenzivno jačamo, a u kojem Irska prednjači u Europskoj uniji – dodao je župan Matija Posavec, izrazivši vjeru da će Međimurje – kao ekonomska oaza u srcu Europe – sigurno pobuditi interes za suradnjom u nekim od irskih regija te da je ovaj susret prvi korak k tome. 

Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini također je poželjela dobrodošlicu veleposlaniku. 

Veleposlanik Ruaidhri Mark Dowling Međimurje je posjetio prvi puta u životu te izrazio oduševljenje i iznenađenost. 

 – Čuo sam samo lijepe stvari o vašoj regiji, no kada je riječ o razvijenosti Međimurja moja očekivanja su nadmašena. U mnogim područjima ste dosegnuli vrlo visoke razvojne standarde te sam siguran da će prilike za suradnju s regijama Irske biti na mnogim područjima, od kulture, gospodarstva do obrazovanja – rekao je veleposlanik Dowling. 

Uz obilazak Centra znanja Međimurske županije te prezentaciju direktora Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje Ivana Plačka, veleposlanik se upoznao s radom javne ustanove za razvoj REDEA-e, te Edukacijsko-razvojnog centra za metalsku industriju – Metalske jezgre i konceptom Ekomuzeja Međimurje malo i nezaboravnim postavom Riznice Međimurja. 

Susretu s veleposlanikom i suradnicima prisustvovali su i pročelnici županijskih upravnih odjela te ravnatelji i predstavnici  županijskih razvojnih ustanova i agencija.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba