Završio sastanak HDZ-a i manjinaca

SDSS neće dati potpise premijeru Plenkoviću

Objavljeno: 07.05.2024. zagorjeinternational

Gotov je sastanak HDZ-a i predstavnika nacionalnih manjina oko formiranja Vlade, u kojoj bi bio Domovinski pokret. SDSS neće podržati Andreja Plenkovića kao mandatara Vlade.

Novinarima se obratio predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek.

– Svi zastupnici su svjesni situacije u kojoj se Hrvatska nalazi, izbornih rezultata i kako su glasali građani. Svih nas osam zajedno ostajemo i dalje u Klubu zastupnika. Dajemo potporu Andreju Plenkoviću, s time da jedan dio Kluba zastupnika nacionalnih manjina će dati potpise Plenkoviću kao mandataru buduće Vlade. Nastavljamo suradnju zajedno i donijeli smo zaključke koje smo predstavili Plenkoviću. Oni su prihvaćeni. Što se tiče samih potpisa za mandatara, i SDSS je sudjelovao na današnjem sastanku i razgovoru kod Plenkovića. Njihovi zastupnici neće potpisati Plenkoviću za mandatara Vlade. Više nego dovoljno je potpisa za formiranje buduće većine – rekao je Bilek.

“Dalje ovisi o današnjim razgovorima HDZ-a i DP-a”

Bileku je postavljeno pitanje koliko će zastupnika manjina potpisati za Plenkovića, prenosi Dnevnik.hr.

– Dovoljno je zastupnika koji će potpisati za Plenkovića, u njima neće biti SDSS-a, a bit će to više nego jedan zastupnik manjina. Dozvolite da relativni pobjednici izbora odrade svoj dio – kazao je.

Upitan je i hoće li i on dati potpis.

– Podržat ćemo ga za mandatara, bit će više nego jedan zastupnik, a dalje ovisi o današnjim razgovorima HDZ-a i DP-a – dodao je Bilek, a na pitanje je li Domovinski pokret izgurao SDSS iz Vlade, odgovorio je:

– Nije. Klub zastupnika nacionalnih manjina u Saboru će djelovati kao do sada, svih osam zastupnika. Ni do sada nisu sve odluke bile jedinstvene – kazao je predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine. Vjeruje da će se konstituirajuća sjednica Sabora održati u idućih deset do dvanaest dana.

– Što se tiče ministarstava, ljudi i slično, dozvolimo Andreju Plenkoviću i DP-u da danas odrade svoj dio pregovora. Potpisa će biti dovoljno i bez Vesne Vučemilović – zaključio je Bilek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba