Loša vijest za sve kavopije

Na udaru poskupljenja našla se i šalica ritualnog nam napitka. Situacija je neizbježna

Objavljeno: 05.05.2024. zagorjeinternational

Činjenica da bi šalica kave mogla poskupjeti zbog strelovitog rasta cijena te sirovine na svjetskim burzama, uzburkala je mnoge domaće kavopije, piše Poslovni dnevnik

Ne čudi, budući da se u Hrvatskoj godišnje konzumira 3,8 kilograma kave po glavi stanovnika, što nas stavlja na 15. mjesto po konzumaciji kave u svijetu, prema World of Statistics. 

Stručnjaci ističu da su uvjeti na tržištu sirove kave trenutno poprilično teški, no dio kompanija zasad planira cjenovni udar amortizirati na vlastitim maržama kako bi zadržali trenutnu cijenu, no je već prisilio da dizanje cijena. 

Iz Francka i Atlantic grupe za Poslovni dnevnik su poručili kako “uvelike vode računa o tome da teret poskupljenja ne prenesu na potrošače”, dok je iz Anamaria Company potvrđuju da su u travnju podigli cijene gotovog proizvoda u prosjeku petnaestak posto te kako će daljnja povećanje biti – neizbježna. 

Cijene sirove kave na burzi ovih dana odlaze u nebo, a za to je više razloga. Proizvođači kave morali su se u zadnje vrijeme boriti s lošim urodom sorte robusta u jugoistočnoj Aziji, povijesno niskim zalihama sirove kave u Europi, sigurnosnim izazovima u Crvenom moru i spekulacijama na tržištima od strane fondova. 

– Posljednjih nekoliko godina svjedočimo izrazito zahtjevnim tržišnim okolnostima za proizvođače kave. Podsjećamo kako su cijene sirove kave na svjetskom tržištu konstantno rasle od početka 2021. dosegnuvši i najveću razinu u posljednjih desetak godina – opisala je situaciju na tržištu direktorica Korporativnih komunikacija u Francku Ivana Tavra. 

Iz Atlantic grupe, koja stoji iza brendova Barcaffe, Bonito i Grand kafa, pojašnjavaju kako je cijena arabice toliko skočila zbog logističkih problema dopreme kave iz Brazila koja je krajem prošle godine kasnila, a kod robuste veliki izazov predstavlja nedovoljna raspoloživost zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u zemljama porijekla, kao i problemi transporta. 

Kompanije koje se bave kavom u RH vjeruju kako bi jedno dobro rješenje za domaće tržište kave bilo smanjenje ukupnog poreznog opterećenja. Iz Francka naglašavaju kako je u Hrvatskoj porezno opterećenje kave 30 posto više nego u susjednim zemljama. 

Iz Atlantic grupe također naglašavaju kako je iskustvo drugih zemalja pokazalo da zbog posljedičnog povećanja potrošnje država ne gubi smanjenjem poreznog opterećenja, dapače, povećava se ukupan prihod kategorije. 

– Nadamo se kako će nadležni prihvatiti te argumente, te prilikom prve izmjene poreznih propisa očekujemo ukidanje posebnog poreza na kavu. Zaštita potrošača od drastičnog poskupljenja mnogima najdražeg napitka više je nego dobar razlog da država reagira i ranije ispravljajući tu poreznu nepravdu. Zasad su najveći teret enormnog porasta burzovnih cijena sirove kave podnijeli upravo proizvođači, ali to na duži rok nije održivo – kazali su iz Francka. 

U Anamaria Company nadaju se kako usprkos izazovnoj situaciji za proizvođače, kod kupaca neće doći do rjeđeg ispijanja kave, jer kava je često u Hrvatskoj puno više od pića. Podsjećaju da je za mnoge to ritual koji će, vjeruju, ostati važan dio svakodnevice unatoč većim cijenama.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba