Gotovo je s diskriminacijom osoba ovisnim o inzulinu

USKORO: Više nema prepreke za dijabetičare koji žele biti profesionalni vozači

Objavljeno: 05.05.2024. zagorjeinternational

Novim pravilnikom Ministarstva zdravstva, objavljenim u Narodnim novinama ukida se apsolutna diskriminacija prema dijabetičarima ovisnim o inzulinu u procesu dobivanja profesionalne vozačke dozvole, izvijestilo je u srijedu Zagrebačko dijabetičko društvo, prenosi Klikaj.hr

Ocijenivši novi pravilnik značajnim iskorakom u stvaranju inkluzivnog i pravednog društva, Zagrebačko dijabetičko društvo navelo je da je proces izrade i usuglašavanja pravilnika trajao dugo, no rezultat je više nego vrijedan čekanja. 

Osobe ovisne o inzulinu po novom pravilniku, koji stupa na snagu 8. svibnja, pod određenim uvjetima imaju pravo na profesionalnu vozačku dozvolu, što će, ocjenjuje udruga osigurati pravedniji tretman i veća prava za sve građane. 

– Ta promjena, ne samo da doprinosi ekonomiji, pružajući priliku većem broju ljudi da se zaposli u sektoru vozačkog prijevoza, već također šalje snažnu poruku o inkluzivnosti i poštovanju različitosti u našem društvu – priopćilo je Zagrebačko dijabetičko društvo. 

Poručili su da svi građani, bez obzira na medicinsku dijagnozu, zaslužuju jednake prilike i poštovanje. 

Nezadovoljni su, međutim što preporuke EU da se ovisnima o inzulinu produlji maksimalno trajanje osobne vozačke dozvole s pet na 10 godina nisu usvojene, ali se nadaju da će se to dogoditi u budućnosti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba