"Policija je veoma, veoma aktivna i odvojila je mnogo resursa"

EUROSONG: Sigurnosne mjere u Švedskoj podignute na visoku razinu

Objavljeno: 05.05.2024. zagorjeinternational

Šljokice i štras ili propalestinske demonstracije i parole? Natjecanje za pjesmu Eurovizije koje počinje u utorak u švedskom gradu Malmöu, ove je godine zasjenjeno ratom u Gazi. Posebno se ističe sudjelovanje Izraela u gotovo 70 godina starom natjecanju, koje ove godine okuplja 37 zemalja, a završava finalom 11. svibnja, donosi Index.

Stanovnik Malmöa Anders Pushel je za AFP rekao da će sudjelovati u prosvjedu 9. svibnja kada će se Izrael natjecati u polufinalu. “Tijekom rata koji traje, sudjelovanje Izraela bi trebalo biti zabranjeno na isti način kao što su zabranili Rusiju”, kazao je Puschel.

Ruske televizije su 2022. isključene iz Europske radiodifuzne unije (EBU), koja organizira natjecanje, nakon invazije Moskve na Ukrajinu. “Poruka je bila da ne volimo ljude koji se ne pridržavaju demokratskih standarda”, rekla je antropologinja i specijalistica za Euroviziju Lisanne Wilken.

Očekuju se tisuće ljudi na propalestinskim skupovima

Nekoliko peticija je pokrenuto od početka godine kojima se tražilo izbacivanje Izraela iz natjecanja. Eden Golan, pjevačici koja predstavlja Izrael, upućene su i izravne prijetnje, što je EBU brzo osudio.

“Premda snažno podržavamo slobodu govora i pravo na izražavanje mišljenja u demokratskom društvu, snažno se protivimo bilo kojem obliku internetskog zlostavljanja, govora mržnje ili uznemiravanja usmjerenog prema našim umjetnicima ili bilo kojim pojedincima povezanim s natjecanjem”, rekli su organizatori.

Unutar dvorane Malmö Arena, organizatori su zabranili sve zastave osim država koje sudjeluju i zastave duginih boja, što je staro pravilo, prema EBU-u. “Siguran sam da će netko uspjeti unijeti palestinsku zastavu i mahati njome, no hoće li se vidjeti na televiziji je manje sigurno”, rekao je Puschel.

Opasnost od terorizma povećana

S više od 360.000 stanovnika i 186 nacionalnosti, “cijeli svijet živi u Malmöu i svi sukobi su okupljeni u veoma malom području, što stvara nesuglasje”, rekao je za AFP Andreas Onnerfors, profesor povijesti ideja i specijalist za Euroviziju.

Većina švedskih stanovnika palestinskog porijekla također živi u lučkom gradu, trećem najvećem u zemlji, koji očekuje otprilike 100.000 posjetitelja.

Povećao se broj sigurnosnih provjera, a naročito pri ulasku na razna mjesta, kamo će uglavnom biti zabranjeno unositi torbe. Povećana je i prisutnost policije, pri čemu je pojačanje stiglo iz Norveške i Danske, a policajci će tijekom tjedna biti naoružaniji nego inače.

“Sve se čini sigurnim”, rekla je Ebba Adielsson, izvršna producentica događaja za švedsku javnu televiziju SVT, koja organizira događaj zajedno s EBU-om. “Policija je veoma, veoma aktivna i odvojila je mnogo resursa” kako bi zaštitila događaj, dodala je Adielsson.

Povukli se s popratnih svečanosti

Prosvjedi će biti strogo kontrolirani, a kao mjera opreza, ispražnjene su zatvorske ćelije te su zatvorenici poslani drugamo u Švedskoj kako bi se napravilo mjesta u slučaju porasta broja uhićenja.

“Eurovizija, možete je vidjeti po gradu i mnogo se o njoj govori. Nažalost, fokus je završio na drugim stvarima umjesto na glazbenom natjecanju i radosti”, požalio se obožavatelj sastava ABBA Anders Persson.

Ove se godine obilježava 50. godišnjica pobjede švedske pop skupine na natjecanju s pjesmom “Waterloo”, koja je ABBA-i otvorila put prema svjetskoj slavi. Nekoliko švedskih umjetnika koji su trebali sudjelovati u popratnim svečanostima se povuklo, što upućuje na kontroverze povezane s natjecanjem.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba