U Tehničkoj školi Čakovec održano edukativno predavanje za učenike koji se školuju u elektrostruci

 “Na energetskom tržištu rada ova zanimanja su vrlo tražena i dobro plaćena”

Objavljeno: 16.04.2024. zagorjeinternational

Projekt Dobra energija – SEET u svojoj je završnici predvidio održavanje predavanja i za učenike, instalatere i montere. U suradnji s projektnim partnerom, Zelenom energetskom zadrugom (ZEZ-om), u Tehničkoj školi Čakovec je realiziran program edukativnog predavanja o dobrobitima korištenja obnovljivih izvora energije. Riječi je bilo i o perspektivi korištenja solarne energije na području grada Čakovca, o čemu je govorila gradonačelnica Ljerka Cividini.

– Uz sunčanu elektranu koju smo u okviru Dobre energije postavili na Gradskim bazenima “Marija Ružić”, planiramo nastavak instaliranja solara na budućim nadstrešnicama na parkiralištu bazena i dizalicu topline radi grijanja bazenske vode. Grad i na objektima škola, vrtića, društvenih domova, sportskih objekata planira postavljanje fotonaponskih ćelija kako bismo ovu energetsku tranziciju ostvarivali u punom smislu riječi. Pored toga, vama koji se školujete u elektrostruci, za montere, instalatere, zanimljivo je čuti ovo predavanje ZEZ-a, jer su na energetskom tržištu rada ova zanimanja vrlo tražena i dobro plaćena – istaknula je među ostalim gradonačelnica.

ZEZ su predstavljali Svibor Jančić i Jurica Brekalo Štrbić koji su mladima “iz prve ruke” govorili o održivosti, isplativosti i drugim dobrobitima korištenja sunčeve energije. Pored tog predavanja, u večernjim satima održano je predavanje za instalatere i montere te građane zainteresirane za korištenje obnovljivih izvora energije. Na obilje pitanja iz struke predavači su uvjerljivo odgovarali te ostali otvoreni za buduću komunikaciju sa zainteresiranima s obzirom da ZEZ pruža sveobuhvatnu podršku građanima i instalaterima. 

Spomenimo kako je Grad Čakovec u prosincu 2023. godine po prvi puta putem Javnog poziva dodijelio 20 tisuća eura bespovratnih subvencija građanima za postavljanje solarnih elektrana na kućanstvima. Tu će praksu nastaviti i ove godine, s osigurane 33 tisuće eura podrške građanima s područja Čakovca.

Ukupna vrijednost projekta “Dobra energija – SEET” je 1,4 milijuna eura od čega 1,1 milijun (85 posto) bespovratnih sredstava financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška putem Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora 2014. – 2021., u okviru programa “Energija i klimatske promjene”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba