Imendan danas slave Klaudija, Klaudije, Marcela, Marcel, Anastazija i Bosiljka

Evo što znače njihova imena

Objavljeno: 15.04.2024. zagorjeinternational

Označite najdražu Klaudiju, Klaudija, Marcelu, Marcela, Anastaziju i Bosiljku – čestitajte im imendan i tako uljepšajte dan!

Prema katoličkom kalendaru, imendan danas slave osobe imena Klaudija, Klaudije, Marcela, Marcel, Anastazija i Bosiljka.

Klaudije je ime izvedeno od prezimena drevne rimske obitelji “Klaudija”, koje pak seže do rimskog epiteta “Claudus” što znači “hrom” ili “šepav” U prvoj polovici 20. stoljeća, ime Claudia nije bilo vrlo popularno. Međutim, od ranih četrdesetih godina postalo je sve popularnije, prvenstveno u Njemačkoj. Od sredine šezdesetih do sredine sedamdesetih, ime je bilo među deset najčešćih ženskih imena, a na kraju šezdesetih godina, čak i broj jedan u statistikama. Od kraja osamdesetih godina ime izlazi sve više iz mode.

Marcela je žensko ime, u Hrvatskoj isključivo hrvatsko. Ime Marcela dosta je često ime (među prvih tisuću) u Hrvatskoj, gdje danas živi preko petsto ovakvih imenjaka. Ime Marcela bilo je najpopularnije od 2001. do 2011. godine. Najpopularnija godina bila je 2011. me Marcela relativno je češće na sjeveru države. Većina osoba imena Marcela žive u sljedećim gradovima odnosno općinama: Zagreb (preko sto), Velika Gorica(dvadesetak), Zadar (dvadesetak). Relativno gledano, najveći postotak imenjaka živi u gradu: Ervenik (0.27% ukupnog stanovništva).

Anastazija dolazi iz grčkog jezika: riječ anástazis znači uskrsnuće, uskrsnuće od mrtvih ili također rođen na Uskrs. Drugi oblici ovog imena su Anastazia, Anastasia, Anastasija i muški oblik Anastas.

Ime Bosiljka je natalo po nazivu ukrasne biljke bosiljak. Postoji mišljenje da je porijekla iz grčkog basileios u značenju carski, što dovodi u vezu sa imenom Vasilija. Muški oblik ovog imena je Bosiljko. Potiče iz novijeg vremena kada se u narodu razvio običaj davanja imena po nazivu cvijeća. Od ovog imena izvedena su imena Bosa i Boska.


Svima koji danas slave želimo sretan imendan!

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba