HRejting: Evo tko sve prema anketi ulazi u saborske klupe

NOVI SABOR: Većinu ima HDZ, ali šest mandata manje nego na zadnjim izborima

Objavljeno: 10.04.2024. zagorjeinternational

Poznati su rezultati posljednje ankete pred parlamentarne izbore koji će se održati iduće srijede. Anketu je objavio HRT u sklopu istraživanja HRejting koje je izradila agencija Promocija Plus. Uzorak je 600 ispitanika u svakoj izbornoj jedinici, a najveća pogreška iznosi +/- 3.9 posto. Valja navesti kako su mane ove ankete visoka statistička pogreška od gotovo četiri posto te velik broj neodlučnih birača.  

Time je popunjeno svih 140 mjesta u svih 10 izbornih jedinica. Znači, bez 11., u kojoj glasa dijaspora, i 12., u kojoj se bira osam manjinskih zastupnika, konačna bi računica bila: 

HDZ- 60 mandata 

SDP-ova koalicija Rijeke pravde – 44 mandata 

Domovinski pokret i partneri – 14 mandata 

Most i partneri – devet mandata 

Možemo – devet mandata 

IDS – dva mandata 

Fokus i Republika – jedan mandat 

Nezavisna lista Matije Posavca – jedan mandat 

HDZ bi osvojio 60 mandata, što je šest mandata manje nego prije četiri godine, kada su imali najbolji izborni rezultat od 1995. godine. SDP-ova koalicija Rijeke pravde dobiva 44 mjesta, tri zastupnika više od Bernardićeve Restart koalicije 2020. godine. 

Penavin Domovinski pokret osvojio bi 14 zastupnika, dva manje od Škorina Domovinskog pokreta na prošlim izborima. 

Most je za jedan mandat u plusu i sad je na devet zastupnika. Možemo u odnosu na 2020. ima dva zastupnika više, njih devet. IDS ima jedan manje, odnosno dva. Još dva mandata koja su preostala pripadaju Fokusu i međimurskom županu Matiji Posavcu. 

To bi bio sastav novog, 11. saziva Hrvatskog sabora, ali anketni. Onaj stvarni odredit će točno 3.773.283 hrvatska državljanina s pravom glasa na izborima sljedeću srijedu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba