Rođen tek godinu dana nakon osnutka njegovog DVD-a Budinšćina

SVAKA ČAST! Gabro Čukelj (94) najstariji je zagorski vatrogasac – još uvijek je aktivan

Objavljeno: 25.03.2024. zagorjeinternational

Gabro Čukelj s 94 godine ponosno nosi titulu najstarijeg vatrogasca u Zagorju. Njegova posvećenost vatrogasnoj službi impresivna je – Gabro već 75 godina aktivno sudjeluje u radu dobrovoljnog vatrogasnog društva Budinščina, piše Prigorski

DVD Budinščina osnovano je davne 1929. godine, godinu prije nego što je Gabro došao na svijet. Prvu opremu društvo je dobilo od tadašnjeg rudnika u Zajezdi. Nekoliko desetljeća kasnije, sredinom pedesetih godina, nabavili su svoje prvo vatrogasno vozilo, otvorenog tipa s benzinskim motorom, koje su dobili od vojske. 

No, istinski znak predanosti i upornosti pokazao se krajem 60-ih i početkom 70-ih godina kada je započela gradnja vatrogasnog doma i spremišta na današnjoj lokaciji. Sami članovi, uz pomoć tadašnje Općine Zlatar Bistrica i mjesnog odbora Budinščina, te uz ustupljeno građevinsko zemljište, pokrenuli su ovaj projekt. 

Gabro se sjeća tih teških vremena, kada su ručno kopali temelje i gradili dom bez ikakvih strojeva. 

– Sve smo ručno kopali i sami napravi taj dom. U početku je bilo jako teško, nije bilo strojeva. Radili smo dan i noć – ispričao je 94-godišnjak koji je svjedočio mnogim prekretnicama. 

Tijekom 80-ih godina, započela je nadogradnja vatrogasnog doma, a članovi su se suočavali s financijskim izazovima i samostalno skupljali sredstva organizirajući razne događaje. 

Danas, društvo djeluje operativno i preventivno na području 13 naselja u sklopu Općine Budinščina, predstavljajući ne samo vatrogasnu službu, već i srce lokalne zajednice. Gabro Čukelj, kao najstariji član, i dalje je vitalan dio tog vatrogasnog društva.

Video možete pogledati OVDJE.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba