Presudna je bila snimka nadzorne kamere

Srbin koji je likvidirao Crnogorca na Zrću dobio 19 godina zatvora

Objavljeno: 25.03.2024. zagorjeinternational

Županijski sud u Zadru izrekao je presudu srpskom državljaninu Dušku Tanaskoviću za ubojstvo Crnogorca Gorana Vlaovića na Zrću u kolovozu 2022. godine u ranim jutarnjim satima, piše Index.

Dobio je 19 godina zatvora.

Sutkinja Ana Brkić izrekla mu je kaznu smatrajući da je kriv za sve ono za što se teretio u optužnici Županijskog državnog odvjetništva u Zadru.  Tanasković nije bio u sudnici, sudu je dostavio pisanu obavijest da ne želi prisustvovati izricanju presude, prenosi Zadarski.hr.  

Suđenje mu je počelo u travnju prošle godine, a ključni dokaz je bila snimka likvidacije koju je zabilježila jedna od nadzornih kamera. Kod Tanaskovića su s njegovim otiscima pronađeni i oružje koje je koristio u ubojstvu Glock 77 te prigušivač.

Na mjestu zločina nađena je i čahura metka koji je ispaljen u Vlaovića, kao i opušci s Tanaskovićevim otiscima, a u odbačenoj torbi novac i ostatak streljiva.

Tanaskoviću, 30-godišnjaku iz Kragujevca, sudilo se za ubojstvo, za što je propisana kazna od pet do 20 godina zatvora. Krunski dokaz na sudu upravo je snimka egzekucije za koju se tereti Tanaskovića.

Optužen je da je 25. kolovoza 2022. oko šest sati ujutro ispred noćnog kluba na plaži Katarelac (u nastavku Zrća), na otoku Pagu, likvidirao 39-godišnjeg državljanina Crne Gore Gorana Vlaovića.

U pomoć ozlijeđenom Vlaoviću priskočili su turisti koji su se zatekli ispred kluba, a cijeli je događaj mobitelima snimilo nekoliko gostiju i te su snimke kasnije objavili na društvenim mrežama.  

Nakon ubojstva razbio je mobitel, a novi dokazi do kojih je zadarsko tužiteljstvo došlo prisluškivanjem njegove ćelije u Zadru Visoki kazneni sud RH nije uvažio navodeći ih kao nezakonite jer su prikupljeni nakon što je Tanaskoviću suđenje već bilo odmaklo.

Iako je iz tih tonskih zapisa i transkripata postalo jasno da je u planiranje ubojstva na paškom Zrću bilo uključeno više sudionika i pomagača, a Tanasković je za likvidaciju trebao dobiti novčanu nagradu, dokazi su proglašeni nezakonitima.

Time je i odbačen zahtjev tužiteljstva da se optužnica iz ubojstva, odnosno kazne do 15 godina, prekvalificira u kazneno djelo teškog ubojstva iz koristoljublja, za koje je predviđena kazna i do 40 godina.

Jedno vrijeme je bio u zadarskom zatvoru, no zbog sigurnosnih razloga u studenom prošle godine prebačen je u zatvor u Splitu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba