CroGod 2. konferencija o investiranje u zlato

Povijesno rekordna cijena i zlato kao čuvar vrijednosti imovine građana i institucionalnih investitora

Objavljeno: 21.03.2024. zagorjeinternational

Na najnoviju povijesno rekordnu cijenu zlata, ali i visoku, konstatnu vrijednost zlata posljednjih desetljeća, utječu nezaobilazna industrijska primjena, fizička svojstva zlata, praktična korisnost, geopolitički odnosi, stanje na tržištima nekretnina, financijskim i tržištima kapitala, ali i kolektivna ljudska uvjerenja, ponašanja i sustavi usmjereni na tu plemenitu kovinu, zaključeno je na CroGod – 2. konferenciji o investiranju u zlato.  

Atraktivnosti ulaganja u investicijsko zlato ponovno raste i u trenutačnim složenim, geopolitičkim, ali i vremenima kada svjetske financijske institucije traže rješenja za inflaciju i usporavanje najvećih, najmoćnijih svjetskih gospodarstava. Tako se zlato ponovno pokazalo kao najbolje rješenje za zaštitu imovine građana i institucionalnih investitora, neki su od glavnih naglasaka CroGold konferencije, održane u hotelu Hilton Garden Inn u Zagrebu.  

– Svjedoci smo novih rekordnih cijena zlata na što smo mi u industriji plemenitih metala već navikli, a rast cijene izravna je posljedica rastućih geopolitičkih nestabilnosti u svijetu kao što su inflacija, ratovi i recesije – iIstaknuo je to vlasnik i direktor Centra Zlata Saša Ivanović koji ističe da se zlato smatra sigurnim utočištem za kapital pa se može očekivati daljnji rast cijene u nesigurnim vremenima.

 

– Zlato kontinuirano raste u dugom roku i rekordi se stalno probijaju, pa je za očekivati da ćemo za nekoliko godina gledati u sadašnju cijenu zlata i komentirati kako je bila niska. Upravo je to razlog zašto interes za ulaganje u zlatne poluge i zlatnike raste, a kako bi taj interes zadovoljili, drago nam je što možemo sudjelovati u projektu kao što je CroGold koji za cilj ima informiranje i edukaciju o investiranju u plemenite metale – zaključio je direktor Saša Ivanović. 

Zadnjih nekoliko tjedana svjedoci smo da je zlato došlo do najviše razine u povijesti.  

– Iako su središnje banke uspjele spustiti inflaciju, nisu uspjele ukloniti strah od buduće inflacije – istaknuo je na CroGold konfererenciji ekonomski analitičar i izvršni direktor Loti Tradinga dr. sc. Neven Vidaković te dodao da su geopolitički rizici i dalje značajni i da se samo povećavaju. 

– Upravo zato nije slučajno da su investitori ponovo otkrili da je zlato važno i da zlato treba imati. Trenutačna geopolitička situacija samo pojačava potrebu da zlato treba biti zlačajan dio svakoga ozbiljnoga ulagačkoga portfelja – smatra ekonomski analitičar NEVEN VIDAKOVIĆ.  

Zlato se dokazalo kao odličan ulagački instrument, istaknuo je operativni direktor Centra Zlata Josip Kokanović – čuva kupovnu moć novca u doba inflacije te donosi prinos ulagaču u dugom roku. Na tržištu postoji veliki broj različitih ulagačkih opcija, odnedavno su popularne i državne narodne obveznice te trezorski zapisi pa je zanimljivo kako usporediti investicijsko zlato s njima, ali i s primjerice nekretninama koje Hrvati posebno vole. Naš je zaključak kako zlato sa svojim prosječnim godišnjim rastom cijene većim od osam posto čini i treba činiti neizostavni dio svakog ulagačkog portfelja ne samo velikih ulagača, već i običnih štediša.  

– U vremenu i okolnostima turbulentnih, političkih i ekonomskih promjena, nije jednostavno pronaći zone smanjenog i kontroliranog rizika -smatra ekonomski analitičar prof. dr. sc. Mladen Vedriš objašnjavajući kako to vrijedi za sve životne situacije – ukupno življenje, ali i ulaganje većih ili manjih iznosa ostvarenih ušteda kao osnove sigurnosti za neka buduća vremena.  

Tradicionalno ulaganje kroz protekla vremena u plemenite metale – posebice zlato – bilo ono tradicijsko u kovanice/zlatnike raznih vrijednosti, bilo ono danas novog oblika – investicijsko zlato, također različitih vrijednosti, postaje sve više prisutno.  

– Uz faktor sigurnosti bitna je nova kvaliteta: sve jednostavniji načini transakcija; pretvaranja novčanih vrijednosti u plemeniti metal, a isto tako i jednostavno postupanje – bez većih troškova ponovno u novčani oblik, što je važan element atraktivnosti takvog ulaganja. Svako vrijeme donosi i nove ideje i nove mogućnosti te ih je važno na vrijeme prepoznati i staviti u funkciju vlastite dobrobiti – zaključio je Mladen Vedriš.  

Inače, na CroGold 2. konferenciji o zlatu, bilo je riječi i o aktualnom stanju stabilnosti bankarskog sustava u svijetu i Europi, investiranju na tržištima kapitala, ali i vrijednosti zlata kao metala nužnog u modernom svijetu. Zlato je danas više je od samog čuvara vrijednosti imovine građana i institucionalnih investitora, pa je i nezaobilazno sredstvo nužno u masovnoj proizvodnji visokotehnoloških proizvoda.

Zlato je dobro ulaganje za diverzifikaciju rizika ukupnog portfelja ulaganja, budući je manje povezano s rizicima koji postoje za nekretnine, dionice ili obveznice. Ne manje važno, zlato i ostali plemeniti metali dragocjeno je i čuvar vrijednosti i zbog svoje društvene i kulturne važnosti, zaključeno je na CroGold 2. konferenciji o zlatu. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba