ZLATAR BISTRICA: Mališani iz tri osnovne škole iz prve ruke učili o prometnoj kulturi

“Prošle je godine na hrvatskim cestama smrtno stradalo 11 djece”

Objavljeno: 21.03.2024. zagorjeinternational

Prometna kultura usvaja se od malih nogu i to ponajviše primjerom. Svjesni te činjenice su i naši policijski službenici koju su danas organizirali dan prepun edukativno zabavnog sadržaja u suradnji s Osnovnom školom Zlatar Bistrica. Tako su mališani iz prvog i drugog razreda iz Zlatar Bistrice, ali i kolege im iz Zlatara i Budinščine, u novoj sportskoj dvorani OŠ Zlatar Bistrica pokazali svoje znanje policajcima te naučili nešto više iz praktičnih primjera kao i tematske predstave. 

Više o svemu nam je rekla ravnateljica OŠ Zlatar Bistrica Jasna Kokot Pelko koja nije krila zadovoljstvo pružanja podrške kao domaćin ovog hvalevrijednog događaja. 

– Preventivna akcija kod nas je održana prvi put i obuhvatila je 100-tinjak djece. Ovakve akcije imaju efekta među djecom jer se bave temom na drugačiji način pa djeca imaju prilike upoznati i vidjeti policajce izbliza te se spoznati njihovu ulogu – kazala je ravnateljica Kokot Pelko dodavši kako je suradnja u posljednjih nekoliko godina bolja i kvalitetnija što je bilo vidljivo kod premještaja ulaza u školu s glavne ceste koja ima poveći promet teretnih vozila te je isto tako u blizini škole prometno raskrižje. 

Djeci je prometne znakove na interesantan način približio policijski službenik za prevenciju Andrija Dražetić koji je ovim putem uputio apel roditeljima na učenje osnovnih pravila ponašanja u prometu te da uvijek budu uzor svom djetetu. 

– Kad govorimo o statistici prometnih nesreća, prošle godine je u prometu smrtno stradalo 11 djece, od čega sedmero u vozilima, troje kao pješaci i jedno dijete kao vozač. U prva dva mjeseca ove godine nema smrtno stradale djece, no do sad su stradale 34 osobe. Zbog toga se uvijek treba pridržavati četiri osnovna pravila u prometu – nikad voziti pod utjecajem alkohola, treba biti vezan, ne telefonirati i ono gdje najviše ima smrtnih posljedica, prilagoditi brzinu stanju ceste – upozorio je Dražetić te dodao kako su djeca ovdje imala priliku nakon predstave ‘Đak veseljak’ provozati električne autiće ‘Jumicar’.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba