Izdvojite dvije minute

ANKETA: Zrinska garda Čakovca pokrenula inicijativu za postavljanje novog spomenika blaženom Alojziju Stepenicu

Objavljeno: 21.03.2024. zagorjeinternational

Zrinska garda Čakovec s prijateljskim udrugama pokrenula je inicijativu za postavljanje novog spomenika blaženom Alojziju Stepincu na ili u blizini Franjevačkog trga u Čakovcu. 

Ovom hrvatskom blaženiku spomenik manjeg formata postavljen je u parku u zapadnom dijelu Martana, a prije dvadesetak godina na pročelju zgrade Franjevačkog samostana u Čakovcu postavljena je reljefna spomen-ploča s likom bl. Alojzija Stepinca, povodom obilježavanja održavanja Euharistijskog kongresa. Udruge koje predlažu postavljanje spomenika u središtu Čakovca, smatraju da je riječ o povijesnoj ličnosti koja zaslužuje reprezentativni spomenik upravo na trgu ispred Franjevačkog samostana. 

Ako se anketom javnost odluči za postavljanje novog spomenika, rezultati će se predstaviti Komisiji za vizualni identitet Grada Čakovca te krenuti u ishođenje potrebnih mišljenja pri Ministarstvu kulture RH i Konzervatorskom uredu u Varaždinu, uz formiranje Stručnog povjerenstva za postavljanje spomenika, koje bi imalo zadatak napraviti popis osoba, događaja i datuma iz naše povijesti koji zaslužuju da se obilježe spomen – obilježjem, u skladu s propisima definirane procedure postavljanja te određeni vremenski okvir u kojem bi se navedeno odradilo. 

Iz Grada Čakovca pripremili su kratku online anketu, a svrha je dobivanje informacija o potrebama i afinitetu građana za postavljanje novog spomenika. 

Sudjelovanje u anketi prvenstveno je namijenjeno građanima Čakovca i Međimurja, te je u potpunosti anonimno i dobrovoljno, a za ispunjavanje je potrebno izdvojiti do dvije minute. Anketa je dostupna do 19. travnja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba