ZA POČETAK KRISTALNO BLISTAVE KARIJERE: Školski centar Rogaška Slatina i Staklarna Rogaška u Krapini predstavili su svoj program ravnateljima zagorskih osnovnih škola

“Zanimljivi programi, vrijedne stipendije, lijepo uređen đački dom, a kasnije i siguran posao. Zvuči jako dobro”

Objavljeno: 14.03.2024. Vanja Hozmec

U organizaciji Zagorje Internationala, u Poslovno – tehnološkom inkubatoru Krapinsko – zagorske županije održan je Informativni dan Školskog centra Rogaška Slatina te njihovog dugogodišnjeg partnera, Staklarne Rogaška. 

Gosti iz susjedne nam Slovenije došli su kako bi ravnateljima zagorskih osnovnih škola predstavili program rada Školskog centra Rogaška Slatina te Staklarne Rogaška, s posebnim fokusom na zanimanje za staklara koje je posljednjih godina vrlo traženo na tržištu rada. 

Predstavljanju su se tako odazvali ravnatelji OŠ Gornje Jesenje, OŠ ‘Josipa Broza’ Kumrovec, OŠ ‘Antuna Mihanovića’ Klanjec, OŠ ‘Lijepa naša’ Tuhelj, OŠ ‘Pavla Štoosa’ Kraljevec na Sutli, OŠ‘Vladimira Nazora’ Budinščina, OŠ Zlatar Bistrica, OŠ ‘Ante Kovačića’ Zlatar, OŠ Belec, OŠ Veliko Trgovišće, OŠ ‘Vladimira Bosnara’ Stubičke Toplice, OŠ Krapinske Toplice, OŠ ‘Matije Gupca’ Gornja Stubica, OŠ ‘Antuna Mihanovića’ Petrovsko, OŠ ‘Đure Prejca’ Desinić i OŠ ‘Franje Horvata Kiša’ Lobor te predstavnice OŠ ‘Augusta Cesarca’ Krapina.

Nedostaje kadra 

Ravnateljica Školskog centra Rogaška Slatina Dubravka Berc Prah istaknula je važnost staklarstva, ovog vrijednog zanata koji danas možda nije toliko popularan kako je nekada bio, no to se sada nastoji promijeniti. 

– Svi mi djelujemo u istoj regiji, a staklarstvo je prisutno i kod nas, ali i ovdje kod vas. No, posljednjih godina vidimo da cijela Europa ostaje bez staklarskog kadra, a to je zanat, to su vještine za koje bi doista bilo šteta da padnu u zaborav i da ih nema tko nastaviti – rekla je Berc Prah. 

S ciljem da zagorskim osnovcima pokažu ljepotu i istaknu važnost tog zanata, ali i da im pokažu da su vrata škola u Sloveniji otvorena i za njih, ovom su prilikom predstavili svoj program.

– Po broju ravnatelja koji su sudjelovali, mislim da je odaziv bio odličan, a neki od njih su naši ‘stari znanci’ i poznaju naš rad. Za druge su pak ovo sve bile nove informacije, no najvažnije je da su se svi oni sada upoznati s mogućnostima koje nudimo i lakše će to onda prenijeti svojim kolegama učiteljima, a onda i učenicima te roditeljima – poručila je Berc Prah. 

S obzirom na to da je Staklarna Rogaška jedna od rijetkih tvrtki koja se na ovom području bavi staklarstvom, unazad godinama su vjeran partner Školskog centra Rogaška Slatina. Kako je naglasila Valerija Kovač iz Staklarne Rogaška, tvrtka trenutno zapošljava oko 800 ljudi. 

– Jedna smo od najvećih staklarni na svijetu s obzirom na naše kapacitete, a ujedno i dalje njegujemo tradiciju ručnog pravljenja predmeta od stakla. Proizvodimo i za domaće tržište, no više od 80 posto svojih proizvoda izvozimo. Pokazali smo ovom prilikom ravnateljima osnovnih škola s područja Zagorja čime se bavimo, predstavili smo im svoj rad te se nadamo da smo na njih ostavili dobar dojam i da će to prenijeti svojim učenicima – poručila je Kovač. 

Ravnatelj OŠ Gornje Jesenje Radovan Cesarec pod dojmom je održane prezentacije. 

– Prezentirano nam je kakve sve zanimljive programe škola ima, što se sve radi, a posebno je istaknuto da su tu i vrijedne stipendije te lijepo uređen đački dom. Za djecu koja žele završiti srednjoškolsko obrazovanje i dobiti siguran posao, zvuči jako dobro. Pozvali smo ih i u našu školu kako bi pred djecom i roditeljima uživo održali predavanje – poručio je ravnatelj Cesarec.

Ravnateljica OŠ ‘Antuna Mihanovića’ iz Klanjca Melita Ulama rekla je da je, unatoč tome što joj ovo nije novost, oduševljena prezentacijom.

Odlična suradnja 

– Školski centar Rogaška Slatina odlično radi i odlično surađuje s nama pograničnim školama, u stalnom smo kontaktu, često dođu kao gosti u našu školu u vrijeme pred same upise, a naši učenici uspješno završavaju njihove škole. Nakon toga, dalje nastavljaju školovanje u Sloveniji, ili na našim fakultetima, a mogu reći da su se svi zaposlili. Svim našim učenicima ovo je svakako dodatna informacija o tome kakvih sve zanimljivih zanimanja ima na izbor u bližoj okolici – poručila je ravnateljica. 

Prezentacijom je zadovoljan i ravnatelj Osnovne škole Krapinske Toplice Samson Štibohar.

– U našoj školi je proteklih nekoliko godina bilo par učenika koji su upisali neko od zanimanja u Školskom centru Rogaška Slatina, a prema informacijama koje ja imam, uspješno su završili školovanje i sada uspješno rade u Staklarni. Onima koje to zanima bi svakako preporučio ovo zanimanje, posebice zato što je spada u deficitarno, ne samo kod nas, nego i u drugim dijelovima Europe – zaključio je ravnatelj Štibohar.

Dodajmo i da će Školski centra Rogaška Slatina u subotu 23. ožujka od 9 do 11 sati imati Dan otvorenih vrata. Prijave su obavezne, a sve detalje možete pronaći na službenim stranicama Školskog centra. Ako netko želi, a navedenog datuma ne može doći, moguće je dogovoriti individualni posjet školi putem maila tajništvu škole. Isto tako, prema dogovoru, Školski centar Rogaška Slatina može posjetiti druge škole ako postoji interes učenika. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba