HDZ Varaždinske županije održao sjednicu Skupštine - naglasak stavljen na 65 projekta u pripremi vrijednih 355 milijuna eura

“Našem županu Anđelku Stričaku pružena je jednoglasna podrška kao voditelju liste za III. izbornu jedinicu” 

Objavljeno: 14.03.2024. zagorjeinternational

Aktualnosti s posljednje sjednice Skupštine Varaždinske županije bile su tema konferencije za novinare koju je u četvrtak u Varaždinu organizirao Klub vijećnika HDZ – HSLS – HSU u Županijskoj skupštini. 

Nositelj HDZ-ove liste 

Kako je naglasio predsjednik Kluba vijećnika, Goran Kaniški, konferencija je sazvana u pozitivnom ozračju, prije svega zbog činjenice da je Predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije i župan Anđelko Stričak izabran za nositelja HDZ-ove liste za III. izbornu jedinicu, ali i koordinatora, na predstojećim parlamentarnim izborima. 

– To je zasigurno odgovoran posao, ali i čast i pohvala rada Županijske organizacije stranke, stoga smo iznimno zadovoljni i ponosni – rekao je Kaniški. 

Govoreći o aktivnostima Kluba u protekle nepune tri godine otkako je HDZ na vlasti u Varaždinskoj županiji, naglasio je da su objavljena 1453 priopćenja i 167 odgovora na novinarske upite. 

– Kao stranka, održali smo 25 konferencija za medije i objavili ukupno 97 priopćenja, što je zajedno po dva obraćanja javnosti svaki dan i kada to nadovežemo na sve ostalo, možemo reći da smo se maksimalno otvorili javnosti – naglasio je Kaniški. 

– Protekle godine u našoj županiji realizirani su brojni projekti, a na neke od njih čekalo se i punih 20 godina. Prošla godina je također godina u kojoj je bilo najviše investicija, a svi ti projekti su realizirani upravo zahvaljujući podršci Vlade Republike Hrvatske na čelu s HDZ-om, ali i vertikali vlasti koja je urodila plodom. Intenzivan tempo nastavlja se i ove godine i trenutno imamo ugovorene, u realizaciji ili u pripremi projekte vrijedne 355 milijuna eura, ukupno njih 65. Primjerice, dogradnjom škola u Ivancu, Novoj Vesi i Strmcu, bit ćemo prva županija koja će imati sve uvjete za jednosmjensku nastavu i nakon toga za cjelodnevni boravak učenika u osnovnim školama. Primjerice, da nema državnih i županijskih investicija, osim privatnih, na području grada Varaždina gotovo ne bi bilo većeg gradilišta – istaknuo je predsjednik Kluba vijećnika HDZ – HSLS – HSU. 

Izdvojio je nekoliko najvećih projekata, poput sanacije bali ranog otpada u Brezju u vrijednosti 29 milijuna eura, Objedinjeni hitni bolnički prijem, Regionalni centar kompetentnosti inovativnih tehnologija u Medicinskoj školi, Centralni operacijski blok u varaždinskoj bolnici, izgradnja nove zgrade Zavoda za javno zdravstvo. 

– Tu je i brza cesta, naravno – 32 milijuna eura vrijedna je prva faza Tužno – Ivanec – Lepoglava – Krapina. To su projekti koji su u proračunu samo jedne jedinice – Grada Varaždina, a gdje su svi ostali? Važno je da to građani znaju, posebice u Varaždinu, gdje se cijela situacija pokušava malo “zadimiti”, da se više ne zna tko je što odradio i tko je za što zaslužan – kazao je Kaniški. 

Novinare je izvijestio i da je u srijedu održana sjednica Županijskog odbora HDZ-a. 

– Našem županu Anđelku Stričaku pružena je jednoglasna podrška kao voditelju liste za III. izbornu jedinicu, kao i svim odlukama koje će on donositi, a ujedno je za voditelja izbornog stožera za Varaždinsku županiju, također jednoglasno, imenovan načelnik Ljubešćice Nenad Horvatić. HDZ Varaždinske županije nikada nije bio spremniji, složniji i jači, vezano uz parlamentarne izbore. Dali smo podršku našem predsjedniku Anđelku Stričaku da u suradnji s našim premijerom i predsjednikom stranke Andrejem Plenkovićem sve definira, kada su u pitanju kandidati na našoj listi. HDZ, naravno, očekuje pobjedu jer ćemo imati najjaču listu u ovoj izbornoj jedinici i to vidimo i osjećamo svaki dan. Obišli smo sve podružnice i sigurni smo da ćemo  ne samo ponoviti, nego i poboljšati rezultat prošlih izbora – poručio je. 

O “gama aferi” 

Komentirajući događanja na nedavnoj sjednici Županijske skupštine Varaždinske županije, Kaniški se osvrnuo i na tzv. “gama aferu” naglasivši da kroz medije nije jasno definirano tko je pokrenuo tu aferu. 

– Moramo, stoga, vrlo jasno reći da ju je pokrenuo SDP, odnosno njihova predsjednica Barbara Antolić Vupora.  Kako prolazi vrijeme nakon sjednice Skupštine, vidimo da je i to bio pokušaj “bacanja dimne zavjese” jer u SDP-u očito imaju velike probleme vezane uz listu, naročito uz mjesto Radimira Čačića na njihovoj listi. Riječ je o predsjedniku stranke koja više nigdje ne prelazi izborni prag, gotovo je nestala jer su svi načelnici napustili Reformiste, pa gospodinu Čačiću trebaju mladi i perspektivni načelnici SDP-a i njihova mjesta, da si ponovo na tuđim leđima osigura da uđe u Hrvatski sabor. Naš je župan Stričak rekao da testiranje nije nikakav problem i kada požele, mogu zajedno otići na testiranje u ustanovu koju odaberu. Mislim da se više nećemo dati uvući u tu gradsku kaljužu. Znamo svoj program za III. izbornu jedinicu i mi ćemo ga provoditi, a mislim da sve ove ostale stvari više govore o stanju u SDP-u, nego o stanju u HDZ-u – zaključio jer Goran Kaniški. 

Novinarima se obratio i predsjednik županijske Skupštine, Josip Križanić koji je istaknuo nekoliko najvećih projekata županijske vlasti u proteklih godinu dana te planove za naredno razdoblje. 

– Odrađeni su veliki projekti u zdravstvu. Primjerice, 20 godina smo čekali na objedinjeni hitni bolnički prijem u Općoj bolnici Varaždin, a vrijednost projekta dnevne bolnice je 11,3 milijuna eura. Izdvajam i Nacionalni rehabilitacijski centar, mi to kolokvijalno zovemo Spinalni centar, u Varaždinskim Toplicama u kojem se govorilo 30-ak godina, a otvoren je prošle godine i vrijednost mu je 18,3 milijuna eura. Svi koji su obišli Centar vidjeli su da je to “space shuttle” jer se rehabilitacija provodi i s robotima. Otvoren je i Regionalni centar kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija u Medicinskoj školi, vrijednost projekta je 13,3 milijuna eura, a otvorio ga je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković koji je rekao da je bio na puno mjesta u svijetu i Europi, ali nivo školske ustanove koja bi imala takvu razinu opremljenosti nije vidio – istaknuo je Križanić. 

Investicije 

Podsjetio je i na značajna ulaganja u prometnu infrastrukturu istaknuvši da je protekle godine saniramo 29 klizišta i 61 kilometar cesta te da je riječ o ogromni sredstvima koja su došla s nivoa države.  

– Kada tome pridodamo državne investicije, tu je obilaznica grada Novoga Marofa vrijedna 18 milijuna eura, čime je rasterećen promet kamiona kroz centar Novog Marofa. Zatim brza cesta Varaždin-Ivanec- Lepoglava- Krapina o kojoj se govorilo stotinu godina da je to “slijepo crijevo”, a sad će onaj dio Bednje i Lepoglave dobiti novu razinu života jer će se otvoriti brzom cestom prema Krapini i Zagrebu i s druge strane prema  Varaždinu. Naravno, tu je i sanacija bala koja je, znamo svi, itekako važna za sve naše građane i sramota na ulazu u Varaždinu koja nas je zabrinjavala i ljutila više od 18 godina uskoro će nestati – kazao je predsjednik Skupštine. Istaknuo je da je ukupno riječ o oko 136 milijuna eura investicija, nikada više investicija u tako kratkom vremenu. 

Ujedno je najavio i ovogodišnje projekte i planove. 

– Za 2024. godinu imamo dogradnju Osnovne škole Ivanec, vrijednu 5,7 milijuna eura, Strmec Podravski 2,6 milijuna eura i Nova Ves Petrijanečka, vrijednost investicije 1,3 milijuna eura. Mi ćemo biti prva županija u RH s jednosmjenskom nastavom, sa svime onime što želimo pružiti našoj djeci. Energetska obnova škole Jalžabet vrijedna je 1,8 milijuna, a škole Sveti Ilija 1,5 milijuna eura. Veći dio sredstava dobiveni je putem NPOO-a, a s oko 500.000 eura će se uključiti Županija. Sve škole se javljaju na sve natječaje koji se raspisuju i privlačimo značajna sredstva – rekao je Križanić. 

Novinarima se obratila i gradonačelnica Varaždinskih Toplica i vijećnica u Županijskoj skupštini Dragica Ratković koja je pohvalila rad župana Stričaka i cijele županijske uprave.  

– Moram napomenuti kako nikada nije bila tako dobra suradnja između Grada Varaždinskih Toplica i Specijalne bolnice, a samim time i sa Županijom. Puno je projekata i puno ih se odnosi baš na Varaždinske Toplice i stalno napominjem da trebamo težiti tome da Varaždinske Toplice budu perjanica kontinentalnog turizma, ne samo u Lijepoj našoj, nego i šire. Moramo se vratiti korijenima, gdje smo to i u prošlosti bili – istaknula je Dragica Ratković.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba