SVETI KRIŽ ZAČRETJE: Radovi na proširenju vrtića u punom jeku. Načelnik Kos poručio:

“Opremit će se dva nova dnevna boravka čime ćemo osigurati smještaj za još 32 djece”

Objavljeno: 13.03.2024. zagorjeinternational

Potkraj prošle godine posjetili smo mališane Dječjeg vrtića Sveti Križ Začretje kako bi snimili božićnu čestitku. Već tada smo se uvjerili da su radovi na proširenju Dječjeg vrtića krenuli, a djeca su spremna za veći prostor, ali i nove prijatelje.

Zbog toga smo provjerili kako napreduje dinamika samih radova na proširenju vrtića s načelnikom Svetog Križa Začretja Markom Kosom, koji nije krio zadovoljstvo rješavanjem ovog gorućeg pitanja gotovo svih lokalnih zajednica. 

Radovi dobro napreduju

– Radovi idu svojim tijekom. Mi smo za sada iznimno zadovoljni kako oni napreduju, sve je u unutar prihvatljivih rokova – kazao nam je načelnik Kos. 

Nakon što je nova zgrada dječjeg vrtića stavljena u funkciju početkom 2021. godine, već tada, iste godine pokrenute su aktivnosti na osiguranju dodatnih prostora za smještaj djece. 

– Tako je izrađena projektna dokumentacija i ishođena građevinska dozvola za dogradnju još dvije jedinice, a projekt se kandidirao na Natječaj Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014. – 2020.. Nažalost, zbog nedostatka financijskih sredstava, nisu nam odobrena sredstva za dogradnju – objasnio je načelnik Kos. 

Valja napomenuti kako je 2022. godine isti projekt prijavljen na Poziv na dodjelu bespovratnih sredstava “Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova“ koji je objavljen od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja gdje su Općini iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti odobrena sredstva u iznosu 324.905,43 eura. 

– Projektom se planira dogradnja i opremanje dva nova dnevna boravka, jedan za djecu jasličke dobi i jedan za djecu vrtićke dobi, čime bi se osigurao smještaj za dodatnih 32 djece. Dakle, po dovršetku ovih radova koji su u tijeku, Dječji vrtić će raspolagati s dvije jasličke skupine i pet odgojno obrazovnih skupina za djecu vrtićke dobi što će doprinijeti rješavanju problema nedostatnih kapaciteta za dnevni smještaj djece predškolske dobi – kazao je načelnik Kos dodavši kako vrijednost građevinskih radova iznosi 888.745,16 eura, a po završetku istih slijedi dobava opreme u vrijednosti oko 20.000 eura.  

Prema planu, novogradnja bi se trebala staviti u funkciju do početka pedagoške godine 2024./2025. 

– Kad već govorimo o dječjem vrtiću, moram napomenuti da se kontinuirano ulaže i u postojeći objekt. Tako je uz sufinanciranje Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade u iznosu od  29.880 eura krajem prošle godine uređeno dječje igralište za jasličare u sklopu Dječjeg vrtića Sveti Križ Začretje – dodao je Kos.  

Niz mjera

Nedostatak kapaciteta za smještaj djece velik je problem s kojim se u zadnje vrijeme suočavanju svi gradovi i općine.  

– S ciljem rješavanja ovog problema mi kao jedinica lokalne samouprave provodimo niz mjera – od sufinanciranja boravka djece u obrtima za čuvanje djece i drugim vrtićima do poticaja za otvaranje novih obrta i unaprjeđenje poslovanja postojećih. Za ove mjere kao i financiranje dječjeg vrtića izdvaja se gotovo trećina izvornih prihoda općinskog proračuna što opravdava našu brigu o najmlađima. Uz kontinuirano uređenje dječjih igrališta, sufinanciranje rada osnovne škole i nabave obrazovnog materijala, prijevoza srednjoškolaca, stipendiranje učenika i studenata ulažemo proračunska sredstva u buduće naraštaje nastojeći djeci, ali i roditeljima osigurati bolje uvjete za život u našoj sredini – zaključuje načelnik Kos.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba