Inače, šahovski velemajstor pružao je veliku podršku RH za vrijeme Domovinskog rata

DRSKO: Moskva uvrstila hrvatskog državljanina Garija Kasparova na popis terorista

Objavljeno: 09.03.2024. zagorjeinternational

Bivšeg ruskog i svjetskog šahovskog prvak Garija Kasparova ruske su vlasti uvrstile na popis terorista i ekstremista. To je objavila ruska Federalna služba za financijski nadzor “Rosfinmonitoring“. Prethodno su ruske vlasti proglasile Kasparova “stranim agentom”, prenosi Fenix-magazin

Prošlog prosinca sud u Moskvi izrekao je Kasparovu kaznu od 30.000 rubalja (304 eura) zbog nepoštivanja zakona o stranim agentima. Isti sud tada je kaznio Kasparova s 40.000 rubalja (405 eura) zbog “širenja materijala na internetu”. 

Kasparov, svjetski prvak u šahu od 1985. do 2008. i smatran jednim od najboljih šahista ikada, nakon službenog povlačenja iz natjecanja počeo se posvećivati politici. 

Bio je član Druge Rusije, koalicije koja se protivila administraciji i politici ruskog predsjednika Vladimira Putina. Godine 2013. Kasparov se pokušao kandidirati u predsjedničkoj utrci te godine u Rusiji. Iduće godine je u lipnju napustio Rusiju zbog straha od progona. 

Zbog svoje velike moralne podrške Hrvatskoj, posebice Vukovaru, tijekom Domovinskog rata dobio je hrvatsko državljanstvo kao i zbog svog lobiranja za Hrvatsku 1991. godine. 

– Želim  jednog dana, kada odem u mirovinu, ostatak života provesti u Hrvatskoj, u predivnoj Makarskoj. Svakako ću prije toga predati zahtjev za hrvatsko državljanstvo, kazao je Gari Kasparov još 2011. godine u intervjuu koji je dao Večernjem listu. 

Kasparov je često izjavljivao kako Hrvatsku oduvijek smatra svojom drugom domovinom. 

– Ovdje sam, u ovoj kući, 14 godina. Prve četiri godine boravio sam na Crvenom otoku pokraj Rovinja, a ovdje sam posljednjih 14 godina u Makarskoj. Tu nam je dobro i osjećamo se kao kod kuće. Kad sam prvi put došao, mom je sinu bilo osam mjeseci. A pogledajte ga sada – viši je od mene. Odrastao je s prijateljima ovdje. Tradicionalno ljetujemo u Hrvatskoj. Kod kuće se zna – svake godine ništa nije isplanirano osim ljetovanja u srpnju ili kolovozu u Makarskoj – kazao je Gari u izjavi za Večernji list ističući da ga u Hrvatskoj ponajviše veseli mir koji je pronašao. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba