ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA: Rebalans proračuna prihvaćen bez većih primjedbi oporbe, a i županovo izvješće o radu proglašeno korektnim

Županijska kasa povećana za 2,2 milijuna eura, dio novca ide za kupnju triju zemljišta

Objavljeno: 06.03.2024. zagorjeinternational

Na sjednici 16. Županijske skupštine KZŽ održanoj u krapinskom Poslovnom inkubatoru, dvije glave teme nakon aktualnog sata bile su rebalans županijskog proračuna za ovu godinu te izvješće o radu župana Kolara za posljednji kvartal prošle godine. Izmjenama i dopunama, proračun je tako povećan na 199.587.430,42 eura, što je povećanje za 2.226.454,84 eura, a sve se odnosi na županijski dio proračuna. Kako je obrazloženo radi se o osiguranju dodatnih sredstava za podmirenje troškova kupnje objekta za provođenje visokoškolskog obrazovanja i provođenje novoodobrenih projekata, zatim o usklađivanju iznosa za decentralizirane funkcije sukladno Odluci Vlade o minimalnim zakonskim standardima te uskladđivanju prihoda i rashoda sukladno rezultatu poslovanja za 2023. godinu.

Župan Željko Kolar složio se da je rebalans proračuna napravljen jako rano, no za to postoje konkretni razlozi.  

– Nismo uspjeli otkupiti sva zemljišta koje smo planirali u 2023. zbog proceduralnih razloga i ta smo sredstva prebacili u ovu godinu. Planirali smo ih provesti lani, pa smo sada te stavke u proračunu morali uravnotežiti. Konkretno, govorimo o tri kupovine, a radi se o zemljištima u Krapini, Pregradi i Hrašćini. Tu su još investicije u gospodarstvo, u povećanje standarda u OB Zabok, a tu je i povećanje plaća, koje smo povećali našim djelatnicima za 15 posto – rekao je župan i dodao da je dio povećanja plaća pokriveno kroz decentralizirana sredstva, nešto kroz povećanje EU fondova, a jedan dio kroz povećanje poreza na dohodak.  

Što se tiče njegova izvješća o radu za posljednji kvartal 2023. godine, kao najznačajniji projekt izdvojio je dovršetak Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu u Zaboku, investicije vrijedne preko 18 milijuna eura. 

– Škola je s 2200 kvadrata povećana na 5200 kvadrata najmodernije opremljenog prostora, a kada se završi i sportska jednodijelna dvorana, to je dodatnih 800 kvadrata. Nadalje, tu je Fond solidarnosti gdje smo bili provedbeno tijelo i preko kojeg smo povukli 55 milijuna eura investicija u komunalnu i prometnu infrastrukturu. Sanirala su se klizišta, mostovi i propusti, a samo se kroz sredstva za zagrebački potres saniralo oko 200 kilometara cesta. Tu je onda i petrinjski potres, pa sve zajedno iznosi preko 300 novih kilometara asfalta – istaknuo je Kolar te spomenuo i investicije u Specijalnu bolnicu Krapinske Toplice koje se također broje u milijunima eura.  

Župan je iskoristio priliku i još jednom naglasio da je ulaganje u mlade i školovanje prioritet Županije koja s ponosom nosi status ‘prijatelja djece’, a upravo školstvo rebalansom najviše profitira. Oporbeni vijećnik Vladimir Pleško (HDZ) osvrnuo se na povećanje proračuna od 2,2 milijuna eura, za što je istaknuo kako su to zapravo sredstva poravnanja i sitne kozmetičke promjene te su bili suzdržani prilikom donošenja proračuna jer su smatrali kako nije sve tako bajno. 

– Smatram da će se tek prava situacija s proračunom vidjeti ove godine kako će se realizirati naplata sredstava od poreza i sveg ostalog te kako će biti otvarani ostali projekti i iskorištavanje sredstava. Normalno, kako će ta dinamika teći prema tome ćemo tek onda moći zauzeti stav. Smetaju me točkaste male izmjene, jer ako se tako nastavi, onda ćemo na svakoj sjednici imati izmjene i dopune proračuna što mislim da nije svrha srodnom – kazao je Pleško koji je ovom prilikom izrazio pohvalu krapinsko – zagorskom županu koji je prema njegovim riječima bio korektan ambasador jedinica lokalne samouprave i Vlade RH, kao i EU fondova, bez kojih ne bi bilo 90 posto projekata koje je župan naveo u svom izvješću.

Ostatak sjednice prošao je u brojnim izvješćima o radu županijskih ustanova, kao i vatrogasaca te policije. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba