Većina ovisnosti o ekranima počinje nakon 35. godine

Sve više djece ‘visi’ na internetu – za sve su krivi roditelji koji su na njima još više

Objavljeno: 27.02.2024. zagorjeinternational

Razvoj tehnologije u zadnjih nekoliko godina u mnogočemu olakšava život, ali donosi i mnoštvo problema. Ovo se osobito odnosi na djecu pa se o tome puno i govori. Neki podaci izazivaju zabrinutost zbog nedovoljno istraženih posljedica na emocionalni i svaki drugi razvoj djeteta, objavio je stampar.hr

Četiri sata dnevno 

Na ovom području Hrvatska ne zaostaje za svijetom. Oko 98 posto mladih u našoj zemlji ima pristup Internetu, a na mreži provode u prosjeku oko četiri sata dnevno, izlažući se raznim izazovima. Oko 30 posto djece i mladih u dobi od devet do 17 godina komunicira s nepoznatim osobama, a 10 posto njih prihvaća sve zahtjeve za prijateljstvom. Gotovo 70 posto primilo je neprimjerenu poruku, a gotovo svi (96 posto) susreli su se s govorom mržnje, prenosi Regionalni tjednik

Također, podaci ukazuju na pretjerano i neadekvatno korištenje moderne tehnologije, pa tako oko 22 posto djece ima pristup Internetu prije druge godine života, šest posto djece predškolske dobi ima svoj mobitel, svako drugo dijete u dobi od dvije do četiri godine dnevno provede između dva i četiri sata na različitim ekranima, a tinejdžeri sve češće stvaraju vlastita iskustva i osobne interese putem medija, a roditelji imaju slab uvid u taj svijet.

Iz Zavoda “Štampar” žele progovoriti i o drugoj strani medalje – roditeljskom korištenju ekrana i njihovu utjecaju na djecu. Mnogi roditelji nastoje ograničiti vrijeme koje njihova djeca provode pred ekranima, a istovremeno nemaju uvid koliko oni sami troše vremena na isti način. 

Ovisnost 

Jedno je američko istraživanje (Nielsen) pokazalo da se ovisnost o ekranima najčešće javlja kod osoba u dobi od 35 do 50 godina. Osobe u toj dobi koriste društvene mreže 40 minuta dulje (u tjednu) od osoba u dobi od 18 do 34 godine. 

Činjenica je da djeca mnogo toga uče od svojih roditelja, a to se odnosi i na stavove i ponašanje vezano za korištenje ekrana. Roditelji ponekad nemaju jasnu sliku o tome kolika je njihova odgovornost na tom području. Neki podaci to zorno ilustriraju: 65 posto roditelja navodi da koriste svoje digitalne uređaje tijekom obroka – samo 11 posto bi to isto dopustilo svom djetetu, zatim 72 posto roditelja navodi da šalje poruke tijekom razgovora – samo 10 posto bi to isto prihvatilo kod svoje djece, 47 posto roditelja ponekad razgovara telefonom ili čak šalje poruke tijekom vožnje. 

Pretjerano roditeljsko korištenje mobitela ima velik utjecaj na djecu: upotreba mobilnih telefona kod majki utječe na socijalno-emocionalne funkcije male djece, utječe na učenje jezika, razvoj depresije, razvija se osjećaj socijalne nepovezanosti s roditeljima te djeca na roditeljsku zaokupljenost različitim medijima reagiraju ljutnjom, tugom i nezadovoljstvom. 

Primjer 

Osim provođenja vremena pred ekranima, drugi problem je pretjerano roditeljsko dijeljenje sadržaja vezanih za dijete i roditeljstvo općenito. Poznato je da majke češće dijele sadržaje, poput dječjih rođendanskih fotografija, videozapisa i drugih važnih događaja iz djetetova života (trenuci djeteta s obitelji i prijateljima, informacije o hobijima i osobnosti djeteta, osobne priče djeteta). 

Djeca to mogu doživjeti negativno: osjećaju da im je narušena privatnost ili da je njihovim roditeljima više stalo do lajkova i sljedbenika na društvenim mrežama. Negativni komentari imaju posljedice na samopouzdanje i samopoštovanje djece. 

Roditelji koji su spremni kritički preispitati vlastite navike, smanjit će negativne posljedice kod djece.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba