Pojačava se poštarski arsenal

KAO JAMES BOND: Evo što će sve poštari dobiti kao zaštitu u svojim torbama

Objavljeno: 26.02.2024. zagorjeinternational

Hrvatska pošta nabavila je ovih dana posebne sustave zaštite koje će poštari imati u svojim torbama u danima kad nose velike svote novca, piše Danica

Riječ je o elektrokemijskim uređajima za zaštitu poštara koji se koriste za zaštitu novca i ostalih vrijednosti unutar torbe poštara na dostavi. 

Aktiviranjem elektrokemijskog uređaja za zaštitu poštara, dimna patrona ispušta boju koja trajno označi i oboji novčanice u poštanskoj torbi i onemogući ih za daljnje korištenje, ali i mikročesticama označi napadača na poštara. 

Dimna patrona trajno može označiti i time uništiti sve novčanice unutar poštarske torbe. Oprema uređaja uključuje inteligentni mikroprocesorski odašiljač i prijemnik integriran s dimnom jedinicom. Osim automatski, elektrokemijski uređaj poštar može aktivirati i ručno pritiskom na tipku predajnika. 

Predajnik se s pomoću remena stavlja na ruku poštara i izgleda poput ručnog sata. Prijemnik integriran s dimnom jedinicom je u izvedbi svežnja lažnih novčanica od 50 eura unutar kojeg se umeće baterija, dimno punjenje i elektronika. 

Hrvatska pošta nabavila je ukupno 400 takvih uređaja koje je platila oko 332.000 eura, odnosno 830 eura po uređaju. Lažne novčanice od 50 eura pak nabavila je sama Pošta. Uređaji će se vrlo brzo naći u torbama poštara. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba