KRAPINA: Delegacija Hrvata iz Srbije i KZŽ potpisali važan ugovor koji omogućuje rad krovne organizacije naše manjine u susjednoj državi

“Ovo nije mala pomoć, nego izuzetno veliki korak za razvijanje i provođenje ideja u djela” 

Objavljeno: 15.02.2024. zagorjeinternational

Delegacija Hrvata iz Republike Srbije stigla je u četvrtak u Poduzetnički centar KZŽ u Krapini, a povod je bilo potpisivanje važnog ugovora o financiranju te manjine u susjednoj državi od strane Krapinsko – zagorske županije. 

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji, Jasna Vojnić, iznimno je zadovoljna suradnjom sa županom Kolarom. 

 – Mi smo mlada zajednica i nažalost još uvijek moramo raditi na razvoju. No, vrijedi napomenuti kako je naša suradnja s Krapinsko – zagorskom županijom odlična i ovim sporazumom će dodatno ojačati. Ove godine započet ćemo s malim maticama u sedam mjesta u Vojvodini gdje živi veći broj Hrvata te ćemo razviti tri mjesta u Podunavlju, tri u Srijemu i jedan u Banatu. Tako ćemo stvoriti preduvjete za razvoj našeg življa – kazala je Vojnić. 

– Ovo nije mala pomoć, nego izuzetno veliki korak za razvijanje i provođenje ideja u djela. U zadnjih pet, šest godina povećala se podrška Vlade Republike Hrvatske – zaključila je Vojnić. 

Domaćin, župan Željko Kolar, naglasio je kako je ovo iznimno značajan događaj kako za KZŽ, tako i Hrvatsku zajednicu županija pošto je na prošloj sjednici upravo u Krapini donesena odluka o sufinanciranju.  

– Veliko zadovoljstvo mi je što ponovno potpisujemo sporazum jer smatramo kako naši Hrvati u Srbiji trebaju imati puno veću pomoć i podršku matične države. Imao sam se prilike uvjeriti u Subotici kakav je angažman naših ljudi te koliko se sjajnih projekata provodi s ciljem očuvanja hrvatskog identiteta – poručio je župan Kolar dodavši kako je dogovorena i pomoć studentima i učenicima kako bi se školovali i ostali na tim prostorima živjeti. 

Zaključno, župan se osvrnuo na pitanje europske integracije, istaknuvši kako je želja svih vidjeti Srbiju i susjedne zemlje u EU jer bez njih zajednica nije kompletna. 

– Kao što je Hrvatska prošla proceduru koja znači da se po europskim načelima mora odnositi prema svojim manjinama, tako to treba učiniti i Srbija. Mi očekujemo jednako kako srpska nacionalna manjina ima zagarantirana mjesta u Saboru, da ih i hrvatska nacionalna manjina ima u Skupštini. To nije pretjeran zahtjev i nadam se kako će demokracija u Srbiji doći na tu razinu – zaključio je župan Kolar. 

Potpisivanju ugovora nazočili su i predsjednica izvršnog odbora Karolina Bašić, vijećnik Tomica Vuković te gospodarstvenik Marin Bašić, kao i krapinsko – zagorska dožupanica Jasna Petek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba