‘Križevi krajputaši i uskrsni običaji sutlanskog kraja’

Izložba Muzeja “Staro selo” Kumrovec koja prikazuje kako se živi uz Sutlu, gostuje u Dvorcu Strmol u Rogatcu

Objavljeno: 14.02.2024. zagorjeinternational

U subotu će se u Dvorcu Strmol u Rogatcu otvoriti gostujuća izložba Muzeja Hrvatskog zagorja – Muzeja “Staro selo“ Kumrovec ‘Križevi krajputaši i uskrsni običaji sutlanskog kraja’ autorice Tatjane Brlek, muzejske savjetnice i pedagoginje. 

Izložba je nastala temeljem terenskog istraživanja i dokumentiranja križeva krajputaša i kapelica župa Tuhelj, Zagorska Sela i Sutlanska Poljana. Osim prikaza manjih sakralnih objekata koji su nastali zagovorima pojedinaca ili skupine mještana, izložbom će se prikazati i uskrsni običaji  vezani uz život u dolini rijeke Sutle što uključuje područje današnjih lokalnih zajednica – grada Klanjca te općina Kumrovec i Zagorska Sela. 

Izložba otkriva bogatstvo narodnih i vjerskih elemenata utkanih u tradiciju koja vjekovima obilježava život skromnih zagorskih žitelja koji žive uz rijeku Sutlu, a u razdoblju kalendarske godine od Pepelnice do Uskrsa. Bogatstvo narodnih uskrsnih običaja izložbom je prikazano kroz opise običaja, pučku sakralnu umjetnost, prikazom elemenata iz svakodnevnog života čovjeka. 

Posjetitelji će moći upoznati i pisanice koje se čuvaju u Muzeju “Staro selo“ Kumrovec, a otvorenje izložbe obogatit će članovi Društva ‘Naša djeca’ Zagorska Sela koji će, u suradnji s djelatnicama Muzeja “Staro selo“ Kumrovec, prezentirati izradu vijenaca za raspela. 

Višegodišnja međumuzejska suradnja između Muzeja “Staro selo“ Kumrovec i Muzeja na prostem Rogatec nastavit će se gostovanjem izložbe Muzeja na prostem Rogatec “Donačka gora“ koja će se otvoriti 13. travnja u Muzeju “Staro selo“ Kumrovec. Program međumuzejske suradnje predstavljen je i priloženom publikacijom.

Izložba će se otvoriti u 10 sati, a ostat će otvorena do 1. travnja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba