OBLJETNICA SELJAČKE BUNE: Drugi noćni pohod na Cesargrad

“Došli smo s kmetima napasti Cesargrad! Buna je počela, sve je spremno”

Objavljeno: 27.01.2024. zagorjeinternational

Na obljetnicu početka slavne Seljačke bune, u Klanjcu je danas organiziran drugi noćni planinarski pohod na Cesargrad. Sam događaj odvio se na dvije lokacije. U 17 sati na Trgu Antuna Mihanovića počeo je prigodni program, između ostalog priprema i šou vatrenih žonglera u stilu srednjovjekovne zabave, nakon čega je uslijedilo puntanje kmetova, dok su se na sajmenim štandovima svi mogli zasladiti uz fritule i ugrijati uz čaj i kuhano vino.

U 18 sati krenuo je pohod prema Cesargradu s Ilijom Gregorićem uz baklje i lampaše. Po dolasku do planinarske kuće uslijedilo je uprizorenje borbe kmetova i Cesargradske straže uz svjetlosnu instalaciju na zidinama, a poslije same bitke za sve je bila pripremljena dobra ponuda hrane i pića uz glazbeni program.

“Svi uživaju, i mladi i stari”

Tatjana Petranović Capar, direktorica Turističke zajednice ‘Biser Zagorja’, zadovoljna je ovogodišnjim odazivom.

– Organizirali smo ovaj pohod da se prisjetimo Seljačke bune i napada na Cesargrad. Odlučili smo ponoviti prošlogodišnji pohod, s time da smo ga ove godine dodatno obogatili. Svi uživaju, i mladi i stari, i kad se ujedinimo smo još jači. Cesargrad je dio turističke ponude TZ-a ‘Biser Zagorja’, imamo nekoliko markiranih staza, a izgradili smo i vidikovac ‘Oči Zagorja’. Sama bitka, odnosno uprizorenje, je simpatičan prikaz događanja otprije 451 godine – kazala je Tatjana Petranović Capar, direktorica Turističke zajednice ‘Biser Zagorja’.

Ivan Štefek iz ‘Družbe vitezova zlatnog kaleža’ jedan je od predvodnika pohoda.

– Došli smo s kmetima napasti Cesargrad. Buna je počela i kreće napad! Okupilo nas se 23, svi znamo što treba raditi i sve je spremno. Želuci su puni, ne možemo gladni ići u bitku, logistika funkcionira odlično – rekao je Štefek.

Iduća je riječ dobila ravnateljica Kulturnog centra Klanjec Snježana Horvatin.

– Mi se puntamo u spomen na Seljačku bunu i napad na Cesargrad. Čini mi se da nas je više nego lani, stigli su nam i cirkuski umjetnici koji bi u srednjem vijeku vjerojatno zarađivali puno više nego danas. Bilo je i fritula, čaja, kuhanog vina… – kazala je Horvatin.

Gradonačelnik Brlek je ponosan

Gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek zahvalio je Krapinsko – zagorskoj županiji i županu Kolaru na pomoći oko organizacije.

– Ponosan sam na sve ovo, lijep način za početak nove godine, uvertira u naša cjelogodišnja događanja, jedan novi turistički proizvod koji ćemo svake godine proširivati. Došlo je puno ljudi, jako je lijepo to vidjeti, više ih je nego prošle godine i zaista smo – poručio je gradonačelnik Brlek.

Župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar naglasio je koliko mu je drago da se i Klanjec odvažio obilježiti Seljačku bunu te da je ovo jako veliki povijesni događaj.

– Dobro došli u moj Klanjec! Drago mi je da smo se konačno i mi u Klanjcu odvažili da krenemo s obilježavanjem Seljačke bune. Kod nas je zapravo i sve počelo i počelo je dobro – mi smo pobijedili, poslije smo to prepustili ovima u Stubici i vidjeli ste što se dogodilo rekao je župan Kolar te nadodao:

– Mi sada u tri tjedna sada već obilježavamo taj veliki povijesni događaj. Smatramo da on ima veliko značenje i da na neki način određuje karakter naših ljudi. Kad nitko nije očekivao naši ljudi nisu bili spremni trpjeti i krenuli su, za onda jedan nevjerojatni pothvat. Na žalost nije završilo onako kako su oni onda željeli, a i kako bi mi danas željeli – naglasio je župan Željko Kolar.

Župan se zahvalio svim koji došli na ovaj bitan događaj te poželio što dulju zabavu.

– Hvala svima koji ste došli, koji ste podržali ovu sjajnu akciju planinarskog društva Cesargrad Klanjec. Vjerujem da ćemo se svi zajedno sjajno zabaviti gore na našem Cesargradu. Želim da se što duže s nama družite i da se svi sretno stignete kućama – zaključio je župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar.

Predsjednica planinarsko društva Cesargrad Klanjec Sanja Smolčić zaželjela je svima dobordošlicu te naglasila kako se ove godine održava 150. godišnjica organiziranog planinarstva u Hrvatskoj.

– Pozdravljam vas u ime planinarskog društva Cesargrad Klanjec i želim dobrodošlicu na naš drugi noćni pohod – napad na Cesargrad. S obzirom na to da se ove godine obilježava 150. godišnjica organiziranog planinarstva u Hrvatskoj nama je izuzetno važno što je ovaj događaj uvršten u kalendar akcija pod nazivom ‘150 izleta za 150 godina organiziranog planinarstva’ – rekla je predsjednica Smolčić i nadodala:



– Sada nam dalje slijedi puntanje kmetova, nakon čega ćemo krenuti lagano prema Cesargradu i gore moramo pobijediti Cesargradsku stražu, a onda ćemo se svi zajedno malo okrijepiti, zgrijati i zabaviti. Gore nas čeka jedna četa koja je zadužena za taj dio programa – naglasila je predsjednica Sanja Smolčić.

Predsjednica planinarsko društva Cesargrad Klanjec Sanja Smolčić rekla je kome u ruke ide vodička palica ove godine.

– Ove godine vodičku palicu prepuštamo vojskovođi ili Greguriću, a naši vodiči prijatelji iz planinarskih društava će biti u pratnji ovog našeg pohoda – zaključila je predsjednica Sanja Smolčić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba