KRAPINA: Župan Kolar i gradonačelnik Gregurović obilježili Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

“Zločine koji su počinjeni u ime nacističke ideologije ne smijemo zaboraviti”

Objavljeno: 27.01.2024. zagorjeinternational

Župan Željko Kolar i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović danas su polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na Židovskom groblju u Krapini obilježili Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

– Zločine koji su počinjeni u ime nacističke ideologije ne smijemo zaboraviti. Rasistički progon i istrebljenje Židova, Roma i drugih takozvanih nearijevskih rasa koje je nacistička Njemačka pokrenula i provodila diljem Europe, mračna je strana povijesti s trajnim posljedicama. Isticanjem važnosti sjećanja na žrtve i preživjele odajemo počast milijunima nedužnih žrtava te upozoravamo na opasnost rasne mržnje – rekao je župan Kolar te dodao kako su se i Zagorci u to vrijeme borili za pravicu.

– Jednako kao što su naši branitelji u 90-ima odlučno krenuli na bojišta diljem Hrvatske u obranu protiv krvave agresije, tako su se i u Drugom svjetskom ratu Zagorci masovno priključili antifašističkom pokretu i borili se za ideale slobode i jednakopravnosti – istaknuo je Kolar.

Valja spomenuti da su još 2016. godine priznanja „Pravednici među narodima“ dodijeljena predstavnicima obitelji Glojnarić i Pavlek koji su od sigurne smrti spasili tada 13-godišnjeg židovskog dječaka Paula Schreinera iz Bedekovčine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba