VARAŽDIN: Održan kolegij ravnatelja srednjih škola, naglasak stavljen na neusklađenost vještina

“Cilj je sve srednje škole uključiti u sustav vaučera, samim time pružajući što više programa obrazovanja za korisnike”

Objavljeno: 27.01.2024. zagorjeinternational

Iako obrazovni sustav Varaždinske županije prati potrebe tržišta rada i gospodarstva, ona se kao i druge hrvatske županije suočava s nedostatkom radne snage, kao i sve većim brojem stranih radnika iz trećih zemalja svijeta.

Da nikad nije kasno za stjecanje i usavršavanje novih vještina traženih na tržištu rada istaknuto je na kolegiju ravnatelja srednjih škola kojima je osnivač Varaždinska županija, gdje im je predstavljen sustav vaučera za obrazovanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Zamišljen kao odgovor na neusklađenost vještina radne snage s potrebama gospodarstva i srednje škole s područja Varaždinske županije prepoznaju sustav vaučera.

Želi se pružiti što više programa obrazovanja

– Trenutno su pružatelji vaučera Elektrostrojarska škola Varaždin, Strojarska i prometna škola Varaždin, Strukovna škola Varaždin i Srednja škola Ludbreg koje ukupno provode 85 programa stjecanja znanja i vještina. Međutim, naš je cilj da se sve naše srednjoškolske ustanove uključe u sustav vaučera, samim time pružajući što više programa obrazovanja za korisnike, čime korisnik, odnosno zaposlena ili nezaposlena osoba dobiva tu dodanu vrijednost na tržištu rada. Ono što je zadatak naših škola, a uvjeren sam da će one to i znati napraviti je ili preuzeti program Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, prilagoditi ga sebi te nakon što dobiju mišljenje Agencije i rješenje od resornog ministarstva krenuti s upisima, ili pak sami izraditi program i nakon dobivenih rješenja upisati zainteresirane korisnike – rekao je pročelnik za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek.

Predstojnica HZZ-a Područni ured Varaždin Branka Šaško istaknula je kako je od početka programa, dakle od 1. travnja 2022. pa sve do kraja prošle godine u Varaždinskoj županiji zaprimljeno 573 zahtjeva, od čega su odobrena 462 zahtjeva, odnosno 81 posto.

– Samo u 2023. godini odobrili smo 267 zahtjeva. Najtraženiji su bili programi za knjigovođe, internet marketing i brendiranje, rukovanje viličarom u skladišnom prostoru, Front-End developer, isključivanje/uključivanje visokog napona u hibridnim i električnim vozilima, Peyton developer, asistenti za upravljanje projektima, grafički dizajner, a zanimljivi su i zeleni programi poput ekološke proizvodnje voća i bilja, gospodarenje otpadom, društveno odgovorno poslovanje i drugo. Žene čine 54% od ukupnog broja korisnika vaučera, a najviše nam se uključuju mladi između 25 i 35 godina – kazala je Šaško zamolivši ravnatelje srednjih škola da se uključe u programe, izrađuju što više programa, posebice onih koji se tiču zelenog.

Strani radnici će učiti hrvatski

Šaško je ujedno najavila i učenje hrvatskog jezika za radnike iz trećih zemalja svijeta, također kroz sustav vaučera.

– Trenutno su u izradi kurikulumi prema djelatnostima. Riječ je o početnim tečajevima, najvjerojatnije na razini A1. Oni će biti takvi da će se jedan veći dio odnositi na opći hrvatski jezik, dok će onaj manji biti usmjeren prema određenoj djelatnosti u kojoj je strani radnik zaposlen, bilo da je riječ o građevini, prerađivačkoj industriji, ugostiteljstvu, trgovini i sl. Trenutno se utvrđuju kriteriji, način podnošenja zahtjeva, kao i tko će moći biti izvoditelj tih programa, a sve bi trebalo biti završeno do kraja ožujka – rekla je Šaško.

Ravnatelje srednjih škola pozdravio je i varaždinski župan Anđelko Stričak najavivši im događanja na području obrazovanja u ovoj godini.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba