U suradnji Dvora i Muzeja Hrvatskog zagorja

Dvor Trakošćan u “Noći muzeja” ugostio izložbu “Viktor i Helena Šipek” – uvertira je to u bogat program koji se nastavlja i narednih tjedana

Objavljeno: 26.01.2024. zagorjeinternational

Dvor Trakošćan i Muzeji Hrvatskog zagorja (Muzej seljačkih buna) večeras su, prigodno u “Noći muzeja”, otvorili izložbu “Viktor i Helena Šipek” u Katnoj galeriji Dvora Trakošćan. Riječ je o izložbi koja u Trakošćan dolazi iz Muzeja seljačkih buna, a predstavlja memorijalnu zbirku Viktora i Helene Šipek. Jezgru zbirke čine radovi oca Viktora, jednog od ponajboljih zagorskih slikara i vjerojatno najboljeg zagorskog akvarelista, i kćeri Helene, slikarice i donatorice. 

Ravnateljica Dvora Trakošćan Goranka Horjan istaknula je da veliko zadovoljstvo ugostiti izložbu radova autora poput oca i kćeri Šipek.  

U tri dijela

– On je na svom biciklu, a koji je također izložen, obilazio Zagorje i kistom bilježio pejzaže, sela, crkve, dvorce i gradove i na neki je način u memoriji zadržao one romantične dijelove našeg kraja kojeg želimo predstaviti javnosti. S obzirom na to da su ovdje izloženi i neki radovi njegove kćeri Helene, ovo je više kao komparativni predložak u odnosu na opus njenog oca – pojasnila je Horjan. 

Postav je podijeljen u tri dijela: u središnjem dijelu izlažu se akvareli i crteži Viktora Šipeka, a uvod u njegovo djelo pružaju radovi iz razdoblja školovanja. U završnom dijelu izložba prikazuje slikarev život i stvaralaštvo njegove kćeri Helene. Nesebičnom donacijom Helene Šipek fundus Muzeja seljačkih buna povećan je za 20-ak akvarela te više od 200 crteža njezinog oca.   

Najzaslužnija za izložbu je voditeljica Muzeja seljačkih buna, Vlatka Filipčić Maligec koja je rekla nekoliko zanimljivosti o samom autoru i njegovoj kćeri.  

– Viktor Šipek se smatra jednim od naših najvećih akvarelista, a svakako najveći u Zagorju. Njegova kćer nije toliko pratila tehniku akvarela, već su njezini radovi u tehnici ulje. Šipek pripada razdoblju prve polovine i sredine 20. stoljeća, umro je 1969. godine i sve do smrti je stvarao. Helena danas živi u Beogradu i premda je u mirovini, ona i dalje stvara i izlaže – kazala je Filičić Maligec dodavši kako je Muzej već imao 20-ak radova u fundusu, međutim donacijom je dobio još 20 akvarela, 200 crteža uglavnom olovkom, no i jedan tramvaj flomasterom. 

Ono što je voditeljica posebno istaknula je dio donacije koji se odnosi na uporabne predmete, dokumente i hemerotečnu građu pošto je Šipek za života puno stvarao, ali je i vodio evidenciju o svakoj prodanoj slici.

– Ono po čemu je on posebno poznat su slike snijega. Volio je slikati snježne pejzaže i većina njegovih slika jesu pejzaži, no nekako meni je posebno draga slika našeg Muzeja – rekla je voditeljica Muzeja seljačkih buna. 

Nastavak suradnje

Ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol rekao je da ovo nije prva suradnja Dvora Trakošćan i MHZ-a.

– Prije dvije godine smo ovdje imali izložbu ‘Dvor Veliki Tabor u 20. stoljeću’, a sada se ova lijepa međumuzejska suradnja nastavlja. Smatram da je ovo dobra prilika da se iz fundusa Muzeja seljačkih buna publici i ovdje prezentira bogat opus ovog autora – kazao je ravnatelj Sabol i dodao da je nakon ovoga red da Dvor Trakošćan sada gostuje u Muzejima Hrvatskog zagorja, a u fazi je priprema izložbe o ženidbenim vezama.

Ostatak programa

Iako je ovom izložbom otvorena manifestacija “Noć muzeja” u Dvoru Trakošćan, to nikako nije jedino što je pripremljeno za večeras.  

– Pripremili smo bogat program, tako da se nakon otvorenja izložbe selimo u sam dvorac gdje će biti dva koncerta međunarodnih studenata koje okuplja maestro Vjeran Ježek, naš dugogodišnji suradnik, a potom ćemo imati i novi performans ‘Ptica i vuk’ koji na osebujan način, novim pristupom uz pomoć multimedije, govori o staroslavenskoj mitologiji i vilama suđenicama. Osim toga, brojni posjetitelji mogu razgledati i stalni postav Dvorca Trakošćan – ističe ravnateljica.

Posebno je istaknula i humanitarnu akciju koja je realizirana u suradnji s Rotary Clubom ‘Trakošćan’. U dvorcu će se održati humanitarna akcija ‘Zalogaj nade’ koja je namijenjena osiguranju prehrane srednjoškolcima slabijeg imovinskog statusa u Ivancu. 

Što se tiče odaziva, Horjan kaže:

– Uvijek imamo dobar odaziv, unatoč tome što smo malo udaljenija destinacija na koju svatko mora doći autom. Vjerujemo da će se naši građani i ovoga puta odlučiti na dolazak u Trakošćan, a moram istaknuti i da ih ovdje očekuje i bogata gastro ponuda. Također, uz humanitarnu akciju, odličan je i zabavni program, a tu je onda i sjajna prilika da se besplatno razgleda postav Dvora Trakošćan – naglašava ravnateljica.

Za sve one koji večeras ne stignu do Trakošćana, Horjan je otkrila što se priprema narednih dana.

– Imamo razne zanimljivosti u najavi. Idućeg vikenda, 3. veljače, imamo gostovanje Udruženja hrvatskih putničkih agencija kada će se održati i okrugli stol, zatim je tu susret menadžera, a imat ćemo i promociju našeg novog sadržaja u stalnom postavu, a to je proširena stvarnost. Potom, 4. veljače slijedi prava poslastica kada ćemo, u suradnji s kineskim veleposlanstvom i Konfucijevim institutom u Zagrebu, organizirati proslavu kineske nove godine. Naši će posjetitelji tada moći vidjeti fenomenalne programske sadržaje: imat ćemo školu kaligrafije, upoznavanje s metodom otiska gdje će svatko moći otisnuti svoju grafiku zmaja, a tu je i glazbeni nastup, isprobavanje kostima, facepainting i još mnogo toga – najavljuje ravnateljica.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba