U SKLOPU SULUDE TURNEJE NIJE ZAOBIŠAO NI ZAGORJE: Ivan Pernar i dalje vrbuje srednjoškolce oko škola - može li netko zaustaviti samopromociju preko leđa djece?

PRAVOBRANITELJICA: Zaprimili smo brojne pritužbe roditelja – prijavljen je, na potezu su policija, Ministarstvo i DORH

Objavljeno: 18.01.2024. Alen Brodar

Zagreb, Zadar, Krapina, Rijeka, Zabok, Oroslavje,…
Bivši saborski zastupnik Ivan Pernar, iako su ga neki već zbog toga gađali i jajima kad se pojavio, ne zaustavlja se u svojoj suludoj turneji oko hrvatskih škola, gdje se tobože zalaže za zdrav život mladih te srednjoškolcima nudi novac u zamjenu da naprave određen broj sklekova ili izdržaja, a zapravo, snimajući ih i objavljujući na najpopularnijoj društvenoj mreži među tom populacijom, bezočno i besramno radi na vlastitoj samopromociji preko leđa djece.
Nekad se pojavi sam pa nudi novac, nekad su mu u društvu ili neki vlasnik Porschea koji umjesto njega nudi djeci eure ili pak profesorica matematike, barem se tako predstavlja, iako se čini da je primarno ipak bivša članica Živog zida, njihova bivša kandidatkinja za EU parlament i vijećnica u Gradu Zaprešiću. Kad se stvari tako postave, jasno je da nema tu puno brige za zdrav život mladih, barem ne primarno. Uz to, sasvim slučajno je pred nama ‘superizborna’ godina.


Osim vrlo diskutabilnog pitanja je li ispravno djeci nuditi novac u zamjenu za sklekove pa to neovlašteno snimati, ima tu i spornih izjava, poput “Bolje da rade sklekove, nego da idu na gay parade” ili posljednji slučaj iz Oroslavja, gdje je jedan od profesora pokušao spriječiti Pernara u vrbovanju djece, a ovaj mu uzvratio da je na javnom prostoru (što pločnik uistinu i jest, iako je i to prostor ispred škole op.a.) i “neka govori ruci”.

Ako to nije protuzakonito i opasno, vrlo je bezobrazno prema profesoru i loš primjer djeci kako se trebaju odnositi, prvo prema starijima, a onda prema profesorima – pogotovo danas, kada si djeca u školama uzimaju puno veća prava nego što poštuju obaveze.

https://www.tiktok.com/@ipernar/video/7325075243381427489?is_from_webapp=1&sender_device=pc

Poslali smo stoga upite zagorskoj policiji, s obzirom na činjenicu da Pernar u svojoj turneji nije zaobišao ni Zagorje, školama u Krapini i Zaboku ispred kojih je bio te pravobraniteljici za djecu. Pitali smo ih jesu li imali saznanja da će Pernar doći pred školu i učenicima nuditi novac/snimati ih? Jesu li nekako reagirali prema učenicima nakon što su snimke izašle u javnost? Jesu li kontaktirali policiju? Što škole čine da upozore učenike da se pripaze kod takvih pokušaja njihove zloupotrebe u svrhu političke ili osobne (samo)promocije?

– Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi propisano je, između ostaloga, da su školske ustanove dužne stvarati uvjete za zdrav mentalni i fizički razvoj te socijalnu dobrobit učenika, sprječavati neprihvatljive oblike ponašanja, brinuti se o sigurnosti učenika i osigurati uvjete za uspješnost svakog učenika u učenju. U sklopu preventivnog programa provode se aktivnosti, radionice za učenike i roditelje kojima je svrha jačanje kompetencija između ostaloga i za odgovorno građanstvo, sigurnost na društvenim mrežama i slično. U školi i na prostoru škole nije bilo opisanih događanja, niti potrebe obavještavanja nadležnih institucija za postupanja sukladno propisima i protokolima, a s događanjima na javnim površinama u blizini škole upoznata sam iz izvora koje ste naveli u upitu. Dijelim zabrinutost za sigurnost djece koja uključuje i pokušaje raznih manipulacija te objava neprimjerenih sadržaja na društvenim mrežama – odgovorila nam je ravnateljica SŠ Zabok Draženka Jurec.

Iz SŠ Krapina još uvijek čekamo odgovore, a evo što su nam šturo odgovorili iz policije:

– Policijski službenici naše Policijske uprave izvršili su provjere vezane uz videozapise, pri čemu nisu utvrđeni elementi prekršaja ni drugih kažnjivih radnji na štetu djece. Sukladno zakonskim propisima, policijski službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske nastavljaju postupanje u odnosu na provjere drugih oblika kažnjivog ponašanja – kažu iz policije, tvrdeći da u Pernarovim postupanjima, strogo gledajući slovo zakona, zasad nema ništa sporno.

No, ima li iz svakog drugog aspekta?

Najkonkretniji su ipak bili iz Ureda pravobraniteljice za djecu:

– Ured pravobraniteljice za djecu zaprimio je brojne pritužbe roditelja, ali i zabrinutih građana, na neprimjereno ponašanje gospodina Ivana Pernara, poglavito vezano uz njegove razgovore i fotografiranje s učenicima / učenicama osnovnih i srednjih škola na području grada Zagreba, a od nedavno i u drugim županijama. Napominjemo da nemamo ovlasti zabraniti niti sankcionirati neprimjerene postupke političara, već jedino možemo upozoriti i dati preporuke za zaštitu prava djece.
Mišljenja smo kako nitko, pa ni (bivši) saborski zastupnici ili bilo koje druge politički angažirane osobe, ne smiju ometati rad škola neovlaštenim ulascima u iste, stoga smo uputili preporuku Ministarstvu znanosti i obrazovanja o nužnosti zaštite djece i prostora odgojno – obrazovnih ustanova od takvoga “političkog” djelovanja pojedinaca, koji ne prežu od izravnog uvlačenja učenika u političku propagandu i iskorištavanja djece za vlastitu političku promociju i svoje političke ciljeve. Škole moraju biti prostor u kojem će učenici biti slobodni od takvih pritisaka. Nažalost, odgovor Ministarstva još uvijek nismo zaprimili.
Isto tako, zatražili smo od Policijske uprave Zagrebačke informaciju o tome ima li u ovakvom ponašanju gospodina Pernara elemenata kaznenog djela i drago nam je da je policija reagirala uputivši dopis ravnateljima nekim od srednjih škola u Zagrebu sa zamolbom da ako imaju saznanja da gospodin Pernar dolazi pred njihovu školu, o tome obavijeste nadležnu policijsku postaju. PU Zagrebačka nas je u međuvremenu informirala kako su ravnatelji potvrdili točnost medijskih objava o susretima i fotografiranju Ivana Pernara s učenicima, međutim nije zaprimljena niti jedna prijava od strane djece i/ili roditelja o obilascima odgojno-obrazovnih ustanova na području Zagreba od strane spomenutog bivšeg saborskog zastupnika, kao niti prijava ravnatelja srednjih škola u Zagrebu o incidentnim situacijama. Nadležnom Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu u Zagrebu za mladež PU zagrebačka predala je izvješće sa svim prikupljenim saznanjima, radi donošenja meritorne državno-odvjetničke odluke o eventualnom postojanju elemenata s obilježjima kažnjivih radnji iz domene kaznenopravne zaštite djece, počinjenih postupanjima Ivana Pernara. Očekujemo donošenje meritorne državno – odvjetničke odluke.
U našem smo radu dosad više puta apelirali na javne osobe i političare na dodatnu odgovornost u istupima i djelovanju, posebice na to da ne iskorištavaju djecu i situacije u kojima su djeca uključena za ostvarivanje vlastitih interesa i ciljeva. S tim u vezi, u vrijeme izbornih kampanja iz našeg se Ureda najčešće upućuju javni pozivi političarima da vode računa o interesima djece i da ih ne iskorištavaju za svoje političke interese. Međutim, valja priznati da u tom području nema jasnog pravnog okvira koji bi omogućio da se spriječe ili sankcioniraju neprimjereni postupci u kojima se djecu izravno iskorištava za osobne ili političke ciljeve odraslih. Stoga je proteklih godina iz Ureda pravobraniteljice za djecu upućivana preporuka Državnom izbornom povjerenstvu da donese pravila kojima će se spriječiti neprimjereno uključivanje djece u aktivnosti političara u izbornoj kampanji ili etički okvir kao neku vrstu regulacije – zaključuju iz Ureda pravobraniteljice za djecu.

Na potezu su policija, Ministarstvo i Državno odvjetništvo.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba