Geopolitičke napetosti

5G MREŽA: Zbog sigurnosnog pitanja, Europska komisija izdala smjernice, a Hrvatska poseban Pravilnik

Objavljeno: 12.01.2024. zagorjeinternational

Tik pred Novu godinu, točnije 29. prosinca u javno savjetovanje pušten je dugo očekivani nacrt Pravilnika o procjeni sigurnosnog rizika proizvođača i dobavljača opreme za elektroničke komunikacijske mreže. U prijevodu, radi se uglavnom o proizvođačima mrežne opreme koja se koristi za petu generaciju mobilnih mreža, popularnoj 5G mreži, piše Poslovni.

Sigurnost 5G mreža pod velikim je povećalom Europske komisije te se, otkako je ta tehnologija stigla u upotrebu, raspravlja o njezinim ranjivostima u kontekstu sigurnosti. Stoga je Europska komisija izdala i smjernice takozvani ‘5G Toolbox’ kojeg sve zemlje članice trebaju implementirati u svoje zakonodavstvo.

A sve je počelo u Sjedinjenim Državama, koje su kineske proizvođače, posebice Huawei, u naletu tržišne svjetske ekspanzije označili nepoželjnima, smjestili ih na crnu listu te ih izgnali s tržišta. Tomu je kumovalo niz optužbi za špijunažu, kršenje sankcija prema Iranu, te kineski zakoni koji nalažu da sve njihove tvrtke moraju omogućiti uvid u podatke kineskim vlastima ako to zatraže.

Europi je trebalo neko vrijeme da se zabrine oko svojih sustava komunikacija i opreme koja se implementira, a poseban fokus stavljen je na 5G, jer tehnološki, kazuju stručnjaci, radi se o novinama koje se razlikuju od prijašnjih generacija mobilnih mreža. Tu svakako valja pridodati i geopolitičke odnose s Kinom koji su sve napetiji kada se radi o relacijama Istok – Zapad.

No, sigurnost je u trenutačnim geopolitičkim uvjetima prioritet na kojem inzistiraju europski zakonodavci. Europljani nisu imenovali nepoželjne igrače po uzoru na SAD, ali su odredili smjernice prema kojima treba procjenjivati sigurnosni rizik dobavljača i proizvođača opreme, posebice onih iz trećih zemalja. 

Hrvatska, za početak nije odlučila zakonom riješiti taj sigurnosni zahtjev već je odlučila to regulirati zasebnim Pravilnikom. Ovaj Pravilnik, kako doznaje Poslovni, bio je u ladici premijera još od lanjskog ožujka, a osvanuo je na stranicama e-savjetovanja 29. prosinca, rasprava traje do 28. siječnja, a 27. veljače, trebao bi poprimiti svoj konačni oblik i potom, u skladu s procedurom stupiti na snagu.

S obzirom na kontekst i intenciju EU da se proizvođači, temeljito provjere i dobiju svoju ocjenu sigurnosnog rizika i posljedično zabrane za upotrebu, mnogi su hrvatski Pravilnik i iščitali kao strogu buduću procjenu rizika dobavljača i proizvođača iz trećih zemalja, izglednu zabranu ali i zamjenu mrežne opreme, posebice onih za 5G. No, nacrt Pravilnika upravo nalaže suprotno, upozorili su nas iz stručnih krugova dobavljača, a potom to potvrdili i pouzdani izvori iz ministarstva. Uostalom pažljivim čitanjem to je vidljivo iz nacrta Pravilnika. 

Dakle, Pravilnik nalaže da će Sigurnosno obavještajna služba biti ta koja će procjenjivati sigurnosni rizik, ali samo za kritične mrežne komponente.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba