Zračni prijevoznici moraju platiti dodatne naknade, ali ih mogu prenijeti na putnike - do 70 eura

NA UDARU ŠTEDNJE: Kontroverzne mjere zbog kojih prosvjeduju poljoprivrednici u Njemačkoj, pogodit će i putnike

Objavljeno: 12.01.2024. zagorjeinternational

Unatoč prosvjedima, Vlada u Njemačkoj nastavlja s planovima štednje. Osim poljoprivrednika na udaru su i primatelji građanskog dohotka, kao i svi putnici koji lete iz Njemačke.

Savezna vlada donijela je nekoliko mjera iz paketa štednje za proračun za 2024. – uključujući vrlo kontroverzne smanjenje subvencije za poljoprivrednike.  

Mjere štednje nužne su jer se, prema presudi Saveznog ustavnog suda, mora popuniti financijska rupa od oko 30 milijardi eura u temeljnom proračunu, te u fondu za klimu i transformaciju, piše Fenix magazin.

Na primjer, od svibnja će biti veći porez na karte za putovanja zrakoplovom. Ovisno o konačnoj destinaciji putovanja, karte bi trebale poskupjeti za gotovo petinu od 15,53 do 70,83 eura po putniku.

Porez na karte odnose se na sve putnike koji polijeću iz njemačkih zračnih luka. Zračni prijevoznici moraju platiti dodatne naknade, ali ih mogu prenijeti na putnike. Savezna vlada zbog viših poreznih stopa ove godine očekuje dodatne prihode od oko 400 milijuna eura.

Vlada je istom odlukom pokrenula i vrlo kontroverzno smanjenje subvencija za poljoprivrednike, unatoč prosvjedima poljoprivrednika.

Porezna olakšica za poljoprivredni dizel postupno se ukida.  

– Ovo posebno predstavlja doprinos smanjenju subvencija koje štete klimi – kaže se u nacrtu Zakona.

Kako bi nadoknadio savezne doprinose za financiranje u 2020. i 2021., Savezna agencija za zapošljavanje također bi trebala saveznoj vladi vratiti 1,5 milijardi eura krajem 2024. i 2025. i 1,1 milijardu eura krajem 2026. i 2027. Savezna vlada također smanjuje svoje subvencije za zakonsko mirovinsko osiguranje za 600 milijuna eura za razdoblje od 2024. do 2027.

Savezni proračun za 2024. Bundestag bi trebao odobriti krajem siječnja. Odbor za proračun o izmjenama bi trebao glasovati sredinom siječnja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba