Ugledni norveški meteoservis objavio da će se ovog vikenda Zagorje zabijeliti

Objavljeno: 04.01.2024. zagorjeinternational

Ugledni norveški meteoservis Yr.no objavio je da će neke dijelove Hrvatske uskoro prekriti snijeg. Prve se pahulje u Čakovcu mogu očekivati ove nedjelje između 13 i 19 sati, a nastavit će padati i u ponedjeljak. 

Yr.no/Čakovec

Varaždin će se također početi bijeliti ove nedjelje oko 13 sati, no prve će se pahulje miješati s kišom. Isto vrijedi i za Krapinu gdje se pahulje u nedjelju očekuju od 13 do 19 sati kada će se miješati s kišom, no nakon 19 sati samo snijeg će padati sve to iza ponoći.  

Yr.no/Varaždin
Yr.no/Krapina

Tijekom nedjelje će snijeg padati i u Zagrebu, Karlovcu, Sisku, Slavonskom Brodu i Osijeku, a u večernjim satima bi mogao doći i do Vukovara i Vinkovaca. 

Za razliku od navedenih gradova gdje se snijeg ipak neće dulje zadržati, malo obilniji snijeg očekuje se u Gospiću. 

Padaline bi trebale prestati u ponedjeljak navečer. 

Iz DHMZ-a su objavili da ‘stiže ugriz prave zime’.

– Nakon rekordno tople godine na globalnoj razini, ali i u mnogim krajevima Hrvatske, u 2024. godinu ušli smo s iznadprosječnom toplinom. Prvi tjedan siječnja obilježile su manje promjene vremena, jer su se oblačni sustavi relativno brzo premještali preko Hrvatske u prevladavajućoj zonalnoj struji. Međutim, neuobičajeno toplom vremenu se ipak nazire kraj već sljedećeg vikenda. Duboka dolina s vlažnim i hladnim zrakom približit će se našim krajevima s petka, 5. siječnja, na subotu, 6. siječnja, te će se u sklopu nje po visini stvarati ciklona s kojom će postupno početi pritjecati hladniji zrak sa sjevera kontinenta. Izraženije zahladnjenje stiže s nedjeljom, 7. siječnja. Hladan zrak zadržavat će se nad našim dijelom Europe i Sredozemlja barem do sredine idućeg tjedna kad će temperatura u srednjim i višim slojevima atmosfere postupno rasti, dok će se pri tlu taj porast osjetiti kasnije – kažu iz DHMZ-a i dodaju:

– Mjestimične kiše bit će i u četvrtak i u petak, dok glavnina oborina stiže za vikend. Pritom će već u petak, 5. siječnja, jačati jugo koje će u subotu biti vrlo jako i olujno. S premještanjem ciklone iz Tirenskog u Jadransko more, te padom tlaka zraka i visokim valovima može biti i poplavljenih riva. Jake kiše bit će osobito u drugom dijelu subote i u noći na nedjelju, kada je uz pad temperature u gorju vrlo velika vjerojatnost najprije susnježice, a potom i snijega. S daljnjim zahladnjenjem, te jačanjem sjeveroistočnog vjetra, mokrog snijega, a zatim i onog koji će se zadržavati na tlu, bit će i u nizinama središnje Hrvatske, a u nedjelju poslijepodne i navečer i u istočnoj Hrvatskoj, te unutrašnjosti Dalmacije. Potkraj subote jugo će na sjevernom Jadranu okrenuti na olujnu buru, koja će se u nedjelju širiti i po Dalmaciji. Uz nestabilnost atmosfere treba računati i na grmljavinu, kao i na poneku pijavicu na moru. Također, s burom može biti snježnih pahulja, ne samo pod Velebitom i Biokovom nego i drugdje uz obalu – napisali su.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba