Općine i gradovi oduzimati će manji dio bruto 'kolača'

POREZNA REFORMA: Evo koliko će rasti plaće od prvog dana nove godine

Objavljeno: 16.12.2023. zagorjeinternational

Poreznom reformom, kojom se ukida prirez, ali povećava mogućnost gradova i općina da odrede veću stopu poreza na dohodak, narast će plaće svim radnicima u Hrvatskoj. Točnije, narast će neto plaće jer će se smanjiti oporezivanje plaća, a općine i gradovi oduzimat će manji dio bruto plaće radnika.

Uz ukidanje prireza, povećat će se osobni odbitak s 530.90 na 560 eura te subvencionirati dio troška mirovinskog doprinosa za građane s nižim plaćama. U konačnici će rast neto plaće ipak najviše ovisiti o gradskim i općinskim vlastima, koje mogu prihvatiti ukidanje prireza bez podizanja poreza na dohodak ili povećati porez na dohodak da bi nadoknadili gubitak proračunskih prihoda zbog ukidanja prireza.  

Smanjenje poreza

Postoji i treća mogućnost, a to je da uz gubitak prireza iskoriste i mogućnost snižavanja poreza na dohodak. Takvu mogućnost, primjerice, iskoristile su vlasti u Svetoj Nedelji i Bjelovaru, koji su imali stopu prireza od 0 posto pa ništa nisu ni izgubili poreznom reformom, ali su iskoristili mogućnost da smanje porez na dohodak radnicima.

Zagrebačka vlast odlučila se za najveće zakonski moguće porezno opterećenje. Nove stope poreza na dohodak iznosit će maksimalnih 23.6 posto za dohotke do 50.400 eura godišnje i 35.4 posto za dohotke iznad 50.400 eura.  

Tom odlukom pokušava se kompenzirati gubitak prihoda od prireza u gradskoj blagajni. Da će Zagreb odrediti maksimalne stope poreza na dohodak, rečeno je na samom početku najave porezne reforme. Zagreb trenutno ima stopu prireza 18 posto.  

Prihodi gradske blagajne ipak će se smanjiti zbog povećanja osobnog odbitka, što je odluka države, a ne lokalnih vlasti. Tako će povećanje neto plaće za radnika koji ostvaruje medijalnu (pola radnika ima više, pola manje) bruto plaću od 1341 eura iznositi tek 7.06 eura za one koji imaju pravo samo na osobni odbitak i 18.14 eura za one koji imaju prijavljeno jedno dijete kao poreznu olakšicu na plaću.  

Iz Indexa napominju kako su svi izračuni informativnog karaktera, odnosno procjena na temelju pojednostavljenih primjera. Pravi izračun plaće je puno kompliciraniji.

Oni s prosječnom bruto plaćom za Hrvatsku, koja iznosi 1596 eura, dobit će povećanje neto plaće od 6.87 eura pod pretpostavkom da imaju pravo samo na osobni odbitak. Oni koji kao poreznu olakšicu imaju prijavljeno jedno dijete imat će rast neto plaće od 18.14 eura.

Maksimalna stopa

Rijeka će imati stope malo niže od maksimalnih, 22.4 posto nižu i 33.6 posto višu. Utjecaj na rast neto plaće stoga će biti nešto veći nego u Zagrebu, ali manji nego u Splitu.  

Pod pretpostavkom medijalne državne bruto plaće od 1341 eura i osobnog odbitka bez uzdržavanih članova i djece, neto plaća će rasti za 7.60 eura. Oni s jednim djetetom prijavljenim kao osobni odbitak imat će rast plaće od 17.83 eura. Danas Rijeka ima stopu prireza od 13 posto, a upravo ove godine je smanjena s prethodnih 14 posto.

Sveta Nedelja nije ni imala prirez, a još će iskoristiti mogućnost da smanji stopu poreza na dohodak radnicima

Vlasti u Svetoj Nedelji odlučile su da će niža porezna stopa poreza na dohodak iznositi 18 posto, a viša 28 posto. Do sada je niža porezna stopa iznosila 20 posto i bila propisana Zakonom o porezu na dohodak, a viša je iznosila 30 posto.  

Tako će i radnici u Svetoj Nedelji osjetiti poreznu reformu iako ne plaćaju prirez i dobivaju najveći dio bruto plaće na račun. Sada će za istu bruto plaću dobiti 28.53 eura veću plaću nego radnici s istom bruto plaćom u Zagrebu, pod pretpostavkom medijalne državne bruto plaće od 1341 eura i ako imaju pravo samo na osobni odbitak. Oni koji imaju prijavljeno jedno dijete imat će 13.04 eura veću neto plaću nego radnici s istom bruto plaćom u Zagrebu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba