U galeriji muzeja Dvora Trakošćan slijedi zanimljivo stručno predavanje

ŽENE NOSE SVIJET: Raspravljat će se o zavisnosti žena u urbanom i ruralnom kontekstu

Objavljeno: 02.12.2023. zagorjeinternational

Dvor Trakošćan poziva gledatelje na stručno predavanje povodom izložbe ‘Žene nose svijet’ koje će se održati 7. prosinca u 13 sati u galeriji muzeja Dvora Trakošćan. 

Cilj stručnog predavanja je potaknuti razgovor o radu žena u kući, a posebno o zanimanju kućne pomoćnice ili služavke kao najranijem i najraširenijem obliku ženskog plaćenog rada. Također, na predavanju će Katarina Horvat iz Državnog arhiva u Zagrebu, raspravljati i o zavisnosti žena koje su obavljale takve poslove o međuljudskim odnosima te će se razmotriti urbani, ali i ruralni konteksti te situacija na imanjima, poput onih grofova Drašković, na kojima je prevladavala poljodjelska ili gospodarska posluga koju su češće činili muškarci. 

Kompleksno pitanje kućne službe dodiruje čitav niz tema: migracije, građanstvo, prijenos znanja, prijelaz iz staleža u stalež, emancipacija žena i dr. Evidentno je da velik broj siromašnih žena iz nerazvijenih dijelova svijeta danas radi u razvijenim zemljama po privatnim kućanstvima, odnosno da žene iz ruralnih krajeva odlaze u gradove obavljati razne kućanske poslove, od pospremanja stanova i kuća do peglanja rublja.

U zapadnoj Europi žene u kasnijoj životnoj dobi često ostaju same i potrebna im je njega i skrb pa žene iz slabije razvijenih susjednih zemalja često obavljaju i te poslove, što je aktualno i kod hrvatskog stanovništva jer žene iz Hrvatske odlaze na rad u Italiju. Žene su često u obiteljima bile posvećene radu s djecom i starijima, vodile brigu o spravljanju obroka i njezi bolesnih. U vrijeme kada nije bilo dostupne zamjenske hrane poznati su slučajevi zapošljavanja dojilja koju odlazile iz svojih domova i ostavljale vlastitu djecu kako bi hranile djecu imućnih obitelji. O tom fenomenu govorit će medicinska djelatnica u mirovini i članica udruge ‘Kajkaviana’, Vera Grgac.

Nakon izlaganja također je planirana i diskusija s publikom koju će činiti i pripadnici škola.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba