Ipak, svatko je drugačiji, pa je uvijek dobra ideja posavjetovati se sa svojim liječnikom

PREPORUKA DOKTORA: Ovo je TOP 10 prirodnih načina borbe s prehladom i gripom

Objavljeno: 02.12.2023. zagorjeinternational

Počela je sezona prehlade i gripe te su brojni zdravstveni stručnjaci podijelili svoje savjete o prirodnim lijekovima koje treba uzeti u obzir kada osoba oboli od jedne od ovih bolesti. Kao i uvijek, mudro je provjeriti sa svojim liječnikom ili pružateljem zdravstvenih usluga ako imate bilo kakvih pitanja ili zabrinutosti u vezi sa svojim zdravljem ili simptomima koje možda imate, jer je svačija situacija drugačija, prenosi New York Post.

Oni koji osjećaju da im pada energija, mogli bi uzeti vitaminske dodatke, osobito vitamin C i vitamin D3, predlažu stručnjaci. Vitamin C nalazi se u agrumima, a dostupan je i u obliku suplemenata, kaže šef medicine u Broward Health North dr. Naval Parikh.

Vitamini

– Bolesna osoba trebala bi uzimati najmanje 1000 mg vitamina C dnevno – rekao je, a dr. potpredsjednica odjela za kliničke operacije u Rite Aidu sa sjedištem u Sjevernoj Karolini dr. Summer Kerley nadodala:.

– Vitamin C sadrži antioksidanse koji štite naše stanice od štetnih tvari koje se nazivaju slobodni radikali – rekla je doktorica.

Dr. Kerley također je preporučila vitamin D3.  

– Služi kao velika doza dnevnog sunca, a poznato je da pomaže imunološkom sustavu u borbi protiv virusa. Glavna posljedica toksičnosti vitamina D je nakupljanje kalcija u krvi (hiperkalcemija), što može uzrokovati mučninu i povraćanje, slabost i učestalo mokrenje, napomenula je.

Esencijalni mineral, cink je još jedan prirodni lijek koji se pokazao uspješnim u liječenju simptoma prehlade.  

– Cink je važan za funkciju imunoloških stanica, što podržava obranu tijela od infekcija’, rekla je Kerley,

Pretjerana uporaba sprejeva s cinkom ‘povezana je s trajnim gubitkom mirisa’, rekao je liječnik hitne pomoći dr. Benjamin Jack.

– Utvrđeno je da je med učinkovit u smanjenju kašlja i kod odraslih i kod djece – rekao je Jack. Naglasio je da je važno upamtiti da se med ne smije davati dojenčadi mlađoj od godinu dana – jer bi mogao uzrokovati botulizam dojenčadi.

Bazga, ljekovita biljka, godinama se koristi za liječenje simptoma prehlade i gripe, kao i za jačanje imunološkog sustava.

– Bogata antioksidansima, bazga može podržati imunološku funkciju i smanjiti simptome infekcija gornjih dišnih puteva – rekla je Kerley.

Pileća juha

 Studija Medicinskog centra Sveučilišta u Nebraski (UNMC) iz 1990-ih otkrila je da je pileća juha zapravo učinkovit tretman za prehladu. Recenzirana studija prvi put je objavljena 1993. — i ponovno 2000. godine.  

– Sprejevi za nos s fiziološkom otopinom sigurno su i jednostavno rješenje za rješavanje začepljenja – rekao je Jack, dodavši kako su oni učinkoviti i obično nemaju nuspojave povezane s medicinskim sprejevima.

– Tuš s vrućom parom može učiniti čuda za ublažavanje začepljenosti i učiniti prehladu ili gripu mnogo lakšom – rekao je Parikh.

Najbolji način da ojačate svoj imunološki sustav je jesti dobro uravnoteženu prehranu bogatu hranjivim tvarima prije nego se razbolite.

– To bi trebalo uključivati puno hrane s vitaminom C, poput brokule, naranče ili dinje. Voće i povrće bogato antioksidansima, šareno voće i povrće, poput bobičastog voća, mrkve i špinata, pomaže ojačati imunitet štiteći vaše tijelo od štetnih spojeva koji se nazivaju slobodni radikali – rekla je Kerley.

Važnost dobrog noćnog sna i odmora kada smo bolesni ne može se podcijeniti, reklo je nekoliko liječnika.  

– Odrasli trebaju najmanje sedam do osam sati kvalitetnog sna svake noći. To je vrijeme kada naše tijelo regenerira nove stanice i stekne energiju potrebnu za borbu protiv infekcije. Nedostatak sna može smanjiti imunološku funkciju – zaključila je Kerley.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba