Najstariji dobio doživotni zatvor, ostali tri do četiri godine jer su bili maloljetnici

Sud kaznio braću koja su objesila taksista, navodnog silovatelja njihove sestre (15)

Objavljeno: 02.12.2023. zagorjeinternational

Četiri tinejdžera, od čega trojica braće, i 15-godišnja djevojka osuđeni su na švedskom sudu za ubojstvo muškarca kojeg je optužila za silovanje. Žrtva, inače taksist, pronađena je obješena u prirodnom rezervatu Enkoping, u središnjoj Švedskoj, u ožujku, piše Index.

Sud u Uppsali ustvrdio je da je zbog ranijih optužbi u vezi s djevojkom ondje namamljen obećanjem seksualnih usluga. Tada su ga svladali i njegovo tijelo nije pronađeno punih tjedan dana, ustvrdio je sud.

Najstariji od trojice braće, koji je u trenutku ubojstva imao 18 godina, dobio je doživotnu robiju. Ostali optuženi, svi maloljetnici u vrijeme događaja, osuđena su na između tri i četiri godine u ustanovi za mlađe prijestupnike.

Tri brata proglašena su krivima za ubojstvo. No, za djevojku i njenog dečka, koji su imali 15 godina kada se ubojstvo dogodilo, utvrđeno je da nisu bili na mjestu događaja te su osuđeni za pomaganje i poticanje na ubojstvo.

Tijelo taksista pronađeno je obješeno o stablo. Sud je zaključio da su ubojice pokušali prikazati smrt kao samoubojstvo. Iako je svih pet tinejdžera zanijekalo umiješanost, sud ih je osudio na temelju posrednih dokaza koje su iznijeli tužitelji.

Poruke koje su tinejdžeri razmjenjivali tužiteljstvo je predstavilo kao dokaz da se radilo o ubojstvu s predumišljajem. Dana 20. ožujka, četiri dana prije nego što je žrtva nestala, djevojka je napisala prijatelju: “Moja braća idu se naći s mojim silovateljem.”

Nakon ubojstva jedan od braće je mobitelom žrtve prebacio novac s njegovog bankovnog računa.

Djevojka je negirala da je znala da su braća namjeravala ubiti muškarca, rekavši da je samo mislila da će ga pretući. Ali Lars Holmgard, predsjednik Okružnog suda u Uppsali, presudio je da su braća planirala ubojstvo čovjeka barem od trenutka kada su kupili uže pronađeno na mjestu gdje je umro.

– Plan je morao biti da žrtva bude obješena o uže, smatra sud – zaključio je Holmgard.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba