Vrijedan 67.000 eura

Strojarska i prometna škola Varaždin prva u Hrvatskoj dobiva simulator vožnje

Objavljeno: 23.11.2023. zagorjeinternational

Strojarska i prometna škola Varaždin bit će prva škola u Hrvatskoj koja će dobiti simulator vožnje namijenjen za vozače motornih vozila, prvenstveno kamiona i kamiona s prikolicom. Ugovor o nabavi simulatora vožnje u srijedu su potpisali ravnateljica Strojarske i prometne škole Varaždin Snježana Klarić i direktor tvrtke ‘ANIQ d.o.o.’ iz Novske Dominik Cvetkovski. 

Ravnateljica Klarić istaknula je kako škola djeluje u dva sektora – sektoru strojarstva i sektoru prometa i logistike.

– U školi već uspješno djeluje Strukovni centar izvrsnosti iz strojarstva, a u procesu smo otvaranja Strukovnog centra izvrsnosti iz prometa koji obuhvaća Praktikum za logistiku i špediciju te Praktikum za vozače motornog vozila koji osim informatičke opreme uključuje i simulator vožnje. Osim što će biti namijenjen našim učenicima, škola će simulator koristiti i kod obrazovanja odraslih za zvanje vozača motornih vozila. Također, provodimo i edukaciju za ‘KOD 95’ koja je obvezna za sve vozače koji imaju položene kategorije za kamion ili autobus, a posjedujemo i licencu za ADR (Europski sporazum o međunarodnom prijevozu opasnih tvari u cestovnom prometu). Imamo i najnovije mikro kvalifikacije za ubrzano stjecanje kvalifikacije vozač motornog vozila te će polaznici određen broj praktičnih sati odraditi upravo na tom simulatoru – rekla je ravnateljica Klarić zahvalivši se Varaždinskoj županiji, ali i prijevoznicima s područja Varaždinske županije u čijim tvrtkama učenici škole odrađuju praktičan dio nastave, te kasnije s lakoćom pronalaze zaposlenje.

Zahvaljujući simulatoru vožnje, učenik će imati mogućnost potpunog treninga prije samog izlaska na cestu, kao i mogućnost edukacije kako pravilno reagirati u različitim situacijama u prometu.

– Razvili smo program koji omogućuje učenicima vježbanje osnovnih vozačkih tehnika. On uključuje simulacije različitih vremenskih uvjeta poput snijega, kiše i leda na cesti. Posebno ističemo kinetiku pokreta koja omogućuje realističnu simulaciju situacija poput sudara vozila s divljači ili pada stabla na cestu. Osim toga, simulator ima sustav za praćenje prometnih pravila koji upozorava na kršenja, bilježi ih i omogućuje analizu grešaka radi poboljšanja vozačkih vještina učenika – objasnio je direktor tvrtke ‘ANIQ d.o.o.’ Cvetkovski.

Inače, upravo na inicijativu Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika, Varaždinska županija krenula je u formiranje Strukovnog centra izvrsnosti iz prometa, kao i nabavku simulatora.

– Biti vozač težak je i odgovoran posao, i iako Hrvatska više toliko ne zaostaje s plaćama u području transporta, već godinama se suočavamo s nedostatkom vozača, a to je problem i cijele Europe, odnosno svijeta. Uvođenjem u obrazovanje najmodernije opreme, kao što je ovaj simulator, želja nam je kod mladih osoba potaknuti interes za tim zanimanje, ali i kvalitetno ih pripremiti za tržište rada jer danas iz tvornica izlaze moderna i kvalitetna vozila te nam je cilj biti u trendu – rekao je predsjednik Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika Dragutin Kranjčec.

Župan Anđelko Stričak pohvalio je novo ulaganje u obrazovnu instituciju.

– Već samim time što smo po pitanju uvođenja simulatora u našu školu prvi u Hrvatskoj dovoljno govori o kvaliteti rada naših obrazovnih institucija, ali i centara izvrsnosti iz znanja te centara izvrsnosti iz strukovnih zanimanja gdje naši učenici na jedan novi, moderniji način stječu nova znanja i vještine, a i odrasli imaju daleko veće mogućnosti cjeloživotnog obrazovanja. Ovaj simulator povezao je našu pamet – naše škole, učenike i domaću tvrtku koja će izraditi simulator, što me posebno veseli – rekao je župan Stričak zahvalivši se školi, resornom upravnom odjelu, ali i poduzetnicima koji su prepoznali potrebu za jednim takvim simulatorom da se i taj dio gospodarstva koji se odnosi na promet razvija još jače i kvalitetnije. 

Vrijednost nabave simulatora iznosi 67.375,00 eura, a sredstva je osiguralo Ministarstvo obrazovanja i znanosti. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba