PODACI OTKRIVAJU

INFLACIJA USPORAVA: Samo je jedna zemlja u Europskoj uniji gora od Hrvatske po poskupljenju

Objavljeno: 19.11.2023. zagorjeinternational

Inflacija u Europskoj uniji zamjetno je usporila i u listopadu, Izvijestio je Eurostat. Podaci pokazuju da inflacija usporava drugi mjesec zaredom, prateći znatno blaži rast cijena u eurozoni zahvaljujući jeftinijoj energiji, javlja Poslovni dnevnik.

Na razini EU-a godišnja stopa inflacije, s rujanskih 4,9 posto, u listopadu se spustila na 3,6 posto. Eurostatovi izračuni tako pokazuju zamjetno blaži rast potrošačkih cijena drugi mjesec zaredom, s 5,9 posto u kolovozu.

U eurozoni inflacija je u listopadu iznosila 2,9 posto. U rujnu iznosila je 4,3 posto, a u kolovozu 5,2 posto. Na mjesečnoj razini cijene su na oba područja porasle za 0,1 posto, nakon 0,3-postotnog povećanja u rujnu.

Inflaciju je u eurozoni i u listopadu zakočio snažan pad cijena energije, za 11,2 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, više nego dvostruko snažniji nego u rujnu. Među zemljama EU-a koje nisu u sastavu eurozone najvišu stopu inflacije bilježila je i u listopadu Mađarska, od 9,6 posto, a blizu je i Češka gdje su cijene porasle za 9,5 posto.

U Poljskoj, vodećem gospodarstvu izvan eurozone iznosila je 6,3 posto. Pad cijena u toj skupini zemalja bilježila je samo Danska, za 0,4 posto. Među zemljama eurozone najviše su pak porasle cijene u Slovačkoj, za 7,8 posto. Slijede Hrvatska i Slovenija s rastom cijena za 6,7 odnosno 6,6 posto u odnosu na prošlogodišnji listopad.

Najviše su pak među zemljama eurozone pale cijene u Belgiji, za 1,7 posto. Slijedi Nizozemska gdje su smanjene za jedan posto.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba