Stigla obavijest iz Ministarstva poljoprivrede

Stižu velike novosti za vinare! Ovo je jako važno

Objavljeno: 14.11.2023. zagorjeinternational

Ministarstvo poljoprivrede na svojim je službenim stranicama u petak objavilo vrlo važne informacije koje se tiču hrvatskih vinara s obzirom na to da od 8. prosinca ove godine na snagu stupaju novosti što se tiče označavanja vina, prenosi Podravski list

Novosti se primjenjuju se na vino, mlado vino u fermentaciji, likersko vino, pjenušavo vino, kvalitetno pjenušavo vino, kvalitetno aromatično pjenušavo vino, gazirano pjenušavo vino, biser vino, gazirano biser vino, mošt, djelomično fermentirani mošt, koncentrirani mošt, vino od prosušenog grožđa, vino od prezrelog grožđa i aromatizirane proizvode od vina.

Od 8. prosinca 2023. godine za vino i druge proizvode od vinove loze te za aromatizirane proizvode od vina koji se stavljaju na tržište, na etiketi je obvezno navesti popis sastojaka, nutritivnu deklaraciju (energetska vrijednost/energija (E) i sadržaj hranjivih tvari) te najkraći rok trajanja, odnosno datum minimalne trajnosti za dealkoholizirana vina.

Popis sastojaka i nutritivna deklaracija mogu se navesti: na etiketi ili korištenjem elektroničkog sredstva za pružanje informacija (QR kod, ostali 2D kodovi, barkod, čip).

Energetska vrijednost/energija (E) i alergeni moraju biti navedeni na etiketi s ostalim obveznim podacima i kad su popis sastojaka i nutritivna deklaracija pružene korištenjem elektroničkog sredstva za pružanje informacija.

Elektroničko sredstvo, elektroničko označavanje ili sredstva e-označavanja povezuju se s informacijama na internetu, te su dostupni potrošačima, a pružaju se putem crtičnog koda bilo koje vrste (QR, ostali 2D kodovi, barkod, čip). Elektroničko sredstvo za pružanje informacija koje u sebi sadrži nutritivnu deklaraciju, odnosno popis sastojaka ne smije u sebi sadržavati nikakve druge informacije (ne smiju se prikupljati niti pratiti korisnički podaci, ne prikazuje se s drugim podacima namijenjenim za prodaju ili stavljanje na tržište). 

Vino i aromatizirani proizvodi od vina koji su proizvedeni i označeni prije 8. prosinca 2023. mogu se stavljati na tržište do isteka zaliha.

Detaljne upute o označavanju vina i aromatiziranih proizvoda od vina nalaze OVDJE

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba