DIGITALNA UMJETNOST: Svoj je dugogodišnji hobi prije dvije godine pretvorila u posao

Mlada Beličanka Helena Herman gradi svjetsku karijeru pod imenom ‘Hexh’

Objavljeno: 04.11.2023. zagorjeinternational

Helena Herman (20) iz Belice svoju je dugogodišnju ljubav i hobi prije dvije godine pretvorila u posao. Naime, Helena se bavi digitalnom umjetnošću, studentica je druge godine Multimedije, oblikovanja i primjene na Sveučilištu Sjever u Varaždinu, a na ovaj studij prebacila se s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu jer, kako kaže, ljubav prema umjetnosti i dizajnu ipak je pobijedila, a smatra da je multimedija dobar spoj tehničkoj znanja i kreativnog stvaralaštva.

U svijetu umjetnosti, mladi često predstavljaju novu perspektivu i promjenu. Njihova kreativnost, strast i iznimni talent osvježavaju tradiciju i donose inovativnost i originalnost. U tekstu portala eMedjimurje, Helena je otkrila sve o sebi, stoga u nastavku bolje upoznajte ovu mladu umjetnicu koja odabire kist i piksele kao svoj izražajni alat te koja već sada postaje poznata na svjetskoj sceni. 

Kako i kada je krenula ljubav prema umjetnosti?

– Crtam otkad znam za sebe. U školi sam uvijek bila zadužena za crtanje i izradu plakata. S 13 godina počela sam ozbiljnije shvaćati umjetnost i uz puno podrške oko sebe bila sam motivirana da postanem bolja i da budem u stanju prenijeti na papir sve što želim i osjećam. U srednjoj školi sam se pridružila Likovnom udruženju Čakovec i pohađala radionice jednom tjedno. Tamo se rodila moja ljubav prema slikanju, isprobala sam po prvi puta slikanje na platnu i uljane boje, koje su mi i dan danas jedan od najdražih slikarskih medija – rekla je Helena za portal. 

eMedjimurje

Sa svojim radovima sudjelovala je na nekoliko izložbi. Njezina prva izložba bila je 2019. godine u Čakovcu. Osim toga, otkrila je pixel art, odnosno umjetnost gdje se crteži stvaraju i uređuju na razini piksela. Helena kaže kako je za to najviše zaslužna video igra ‘Minecraft’. Tako je započelo njezino stvaranje digitalnih uradaka, koje je sada i dio njezine svakodnevice.

Iz cijelog svijeta

Najviše upita za suradnju Helena dobiva putem društvene mreže ‘Twitter’, gdje je prati više od 15.000 ljudi, a svima je poznata po umjetničkom imenu ‘Hexh’. Prva velika suradnja bila joj je s popularnom ‘YouTube’ kreatoricom Jenny「xUnreachablee」 za koju je radila pozadinu za pjesmu. Napravila je i nekoliko ilustracija za glazbene albume i knjige. Trenutno joj je najveća kolaboracija s pixel art video igrom ‘Noreya: The Gold Project’.

 – Brojka na ‘Twitteru’ samo raste, kao i broj ozbiljnih ponuda koje dobivam i zbog kojih sam jako sretna jer mogu raditi to što volim. Sve bi ovo bilo puno teže da nisam stekla nikakva poznanstva unutar ove zajednice. Jako mi je pomoglo to što sam starije i iskusnije kreatore mogla pitati za savjet, ali i stvoriti prijateljstvo s kolegama umjetnicima – dodaje Helena.

Veliki planovi 

Helena kaže kako se u budućnosti i dalje planira baviti ovim poslom, naravno uz to završiti fakultet. Želi i dalje raditi velike ilustracije ali spominje i UI te UX dizajn, o kojima će pričati nekom drugom prilikom. Cilj joj je inspirirati druge i prenijeti poruke kroz umjetnost. Što se tiče video igara, kako Helena govori, možemo očekivati i neku njezinu vlastitu.

eMedjimurje

U svijetu u kojem se tehnologija neprestano razvija, digitalna umjetnost postaje sveprisutna i sve značajnija. Mlada Helena koja je tek na početku svoje karijere predstavlja vrhunac veze između tehnologije i umjetnosti. Njezine digitalne kreacije nisu samo puko zbiranje piksela na ekranu već pogled u njezinu maštu.

Kroz priču o ovoj mladoj digitalnoj umjetnici, shvaćamo da digitalna umjetnost nije samo obična tehnologija, već medij koji nam omogućuje da ispričamo priče, prenesemo emocije i izrazimo se na potpuno nove načine. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba