Tek što je ukinuta kuna, odlazi u povijest i euro kakvog smo znali

ODZVONILO GOTOVINI: Od 1. studenoga uvodi se digitalni euro?

Objavljeno: 30.10.2023. zagorjeinternational

Iako neki ljudi još uvijek žale za kunom, nakon više od 20 godina euro se u etablirao kao valuta. No, sada Europska središnja banka sprema veliku promjenu. Osim u novčanicama i kovanicama, euro će u budućnosti biti dostupan i kao digitalna valuta. Barem je tako Vijeće Europske središnje banke (ECB) odlučilo, nakon dvogodišnje faze istrage, piše Fenix-magazin

Iako se projekt oko digitalnog eura još uvijek može otkazati, pripremna faza, koja počinje 1. studenoga 2023. i očekuje se da će trajati dvije godine, namijenjena je stvaranju osnovnih zahtjeva. To znači da treba doraditi regulativu i odabrati pružatelje za razvoj platforme i infrastrukture. 

– U praktičnom smislu, digitalni bi euro trebao funkcionirati kao gotovina, osim što više ne morate držati kovanice i novčanice u ruci. Plaćanje se vrši putem mobilnog telefona, bez dodatnih naknada i uz najviše standarde zaštite podataka – navodi ECB. 

Budući da se mnogi boje da će gotovina biti ukinuta, ECB na mnogim mjestima naglašava da bi digitalni euro trebao samo nadopunjavati gotovinu. Kovanice i novčanice trebale bi i dalje biti dostupne. Ono što je do sada smišljeno o digitalnom euru sažeto je u izvješću. 

Ovako bi se trebao implementirati digitalni euro: 

Digitalnu valutu bi trebali izdavati takozvani posrednici, dakle ne sama ECB. Uglavnom, to su vjerojatno banke. Digitalni euro trebao bi se koristiti za plaćanja između privatnih osoba, na prodajnim mjestima, u internetskoj trgovini i za državne transakcije, trebao bi raditi u stvarnom vremenu, online i offline. Plaćanje bi se trebalo izvršiti putem aplikacije za pametni telefon, slično Appleu ili Google Payu. Svi koji nemaju pametni telefon trebali bi moći koristiti i digitalni euro, primjerice putem platnih kartica. Nadalje, trebala bi biti moguća zamjena gotovine 1:1 za digitalne eure i obrnuto, primjerice na bankomatima. Digitalni euro je daleko od završetka i mnoge važne točke još uvijek nedostaju. Ipak, stručnjaci procjenjuju da će se moći isplatiti za četiri do pet godina ako projekt uspije.

Uz specifičnu tehničku implementaciju, pravni okvir za digitalni euro još uvijek je gradilište. Na stolu je prijedlog za to. Očekuje se da će zakonodavni proces teći paralelno s tehničkom pripremom tijekom sljedećih nekoliko godina.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba