Danas imendan imaju Antun, Ante, Toni, Antonio, Antonija, Dejan, Dean, Dejana i Jaroslav

Evo što znače njihova imena

Objavljeno: 24.10.2023. zagorjeinternational

Za ime Antun etimološki korijeni nisu jasni. Tumači kažu da je izvedenica od rimskog plemena Antonius, no time nije mnogo protumačeno. Kažu, korijen je imena vjerojatno još stariji, dolazi od etrurske riječi antenium, kojoj je značenje nepoznato. Ostali oblici ovog imena su: Toni,Antonio Antonija, Ante.  

Postoji nekoliko teorija o značenju i etimologiji imena, a obično se smatra da ime Dejan vodi porijeklo od staroslavenske riječi ‘dejati’ u značenju raditi. Ponekad se smatra da je Dejan skraćeni oblik dužeg imena, kao na primjer Desimir, sa staroslavenskom osnovom des u značenju desiti se. U prošlosti riječ des je označavala još i sreću, bez obzira da li je u pitanju dobra ili zla. Postoji i mišljenje da Dejan vodi porijeklo iz latinskog Dea u značenju boginja ili Deus u značenju Bog, božanstvo. Zanimljivo je da je u Francuskoj ovo ime namijenjeno ženama i znači ranije, pre (fr. deja, izgovara se kao deža). Ženski oblik ovog imena je ime Dejana, te skraćeni oblik Dean.  

Jaroslav je muško ime nastalo spajanjem riječi jara što znači sunčan i riječi slava u prenesenom značenju da bude dobar, da ima dobru slavu. Ženski oblik ovog imena je Jaroslava. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba