“Ljubav djeci prije svega“

DJEČJI TJEDAN: Izuzetno bogat program čeka najmlađe Čakovčane

Objavljeno: 03.10.2023. zagorjeinternational

Dječji tjedan je tradicionalna godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci koja se obilježava od 1953. godine. Svojim programskim sadržajima i akcijama Dječji tjedan svake godine obuhvaća najviše djece i odraslih u gradovima i općinama gdje djeluju osnovna Društva “Naša djeca“ (DND). Uvijek se održava u prvom punom tjednu listopada i traje sedam dana.

Ovogodišnje obilježavanje Dječjeg tjedna traje od 2. listopada, ‘Međunarodnog dana djeteta’, pa do nedjelje 8. listopada, a provodi se uz ciljeve usmjeravanja pozornosti javnosti prema ostvarivanju prava, potreba i aktivnosti djece, organizaciju posebnih aktivnosti za djecu u tim danima te poticanje stručnog rada odraslih s djecom.

Bogat program

U Čakovcu su, pod motom “Ljubav djeci prije svega“, u obilježavanje Dječjeg tjedna uključeni Dječje vijeće Grada Čakovca, dječji zbor ‘Čakovečki mališani’, dječji vrtići ‘Cvrčak’, ‘Cipelica’, ‘Žibeki’, ‘Dječja mašta’, ‘Prugi i prijatelji’, ‘Loptica’, I., II. i III. osnovna škola Čakovec, OŠ Ivanovec, OŠ Kuršanec, Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec, Umjetnička škola ‘Miroslav Magdalenić Čakovec’, Gospodarska i Tehnička škola Čakovec te Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec.

U ponedjeljak 2. listopada u jutarnjim satima održana je sjednica Koordinacijskog odbora programa Grad Čakovec – prijatelj djece te sjednica Dječjeg vijeća Grada Čakovca. Koordinacijski odbor, radno tijelo nadležno za provedbu programa ‘Grad Čakovec – prijatelj djece’, održao je svoju Konstituirajuću sjednicu za razdoblje 2023. – 2027., na kojoj je za predsjednicu izabrana Gordana Šoltić Siladi, koja je ovu dužnost obnašala i u prethodnom mandatu. Dječje vijeće Grada Čakovca na svojoj je sjednici donijelo Plan i program rada za školsku godinu 2023./2024. 

Ciljevi rada Dječjeg vijeća su stjecanje građanske kompetencije putem sudjelovanja u različitim aktivnostima, programima i projektima, upoznavanje djece s pravima i obvezama te jačanje samopouzdanja i tolerancije. U skladu s donesenim programom dječji će vijećnici i forumaši sudjelovati u projektima kao što su ‘Kreativne ručice’, ‘Igre zujalice’, ‘Čitajmo svi’, ‘veliki i mali’, ‘Bajkaonica’, ‘I životinje su moji prijatelji’ i dr.

Dječja prava

Zajednička aktivnost Dječjeg tjedna za vrtićku i školsku djecu je ‘Krug mira’, koji se svake godine održava ispred Centra za kulturu u Čakovcu, a dakako ni ova godina nije bila izuzetak.

Na početku službenog programa prisutne je pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Josip Varga, koji je djeci poželio da što više uživaju u brojnim ponuđenim programima, a odraslima da djeci osiguraju ostvarivanje njihovih prava. Djeci i odraslima su se zatim obratile Nola Grošević, dječja gradonačelnica, te Gordana Šoltić Siladi, predsjednica Društva ‘Naša djeca’ Čakovec i Koordinacijskog odbora programa ‘Grad Čakovec – prijatelj djece’, podsjetivši odrasle na vrlo važno geslo: „Odrasli, slušajte nas jer mi vas trebamo“.

Ovogodišnji ‘Krug mira’ svojim su nastupima obogatili dječji forum Centra za odgoj i obrazovanje točkom ‘Dobre stvari su pred nama’, Dario Biškup, učenik 3. razreda harmonike Umjetničke škole M. Magdalenić Čakovec točkom ‘Uspavanka’ W. A. Mozarta, Leon Toth, učenik 6. razreda gitare točkom ‘Biguine’ T. Tisseranda, dječji zbor ‘Čakovečki mališani’ te folklorna skupina III.OŠ Čakovec.

STEM područje

Tema ovogodišnjeg Dječjeg tjedna je “vještina”. Europska komisija je 2023. godinu proglasila ‘Europskom godinom vještina’ pa će i naglasak aktivnosti u Dječjem tjednu biti razvijanje vještina u području STEM-a (Science, Technology, Engineering i Mathematics). Ciljevi aktivnosti su učenje i razvijanje interesa za znanost, tehnologiju, informatiku, inženjerstvo te prirodne znanosti, i to kroz igru i zabavu.

Čakovečka će djeca, ovisno o dobi i mogućnostima (vrtić, škola), tijekom ovog tjedna sudjelovati u raznim aktivnostima usmjerenim na razvoj različitih vještina te na razvoj svijesti o cjeloživotnom učenju u projektima ‘Igre zujalice’, ‘Tradicijske igre našega kraja’, ‘Dan djedova i baka’, ‘Dan za hrvatske tradicijske pjesme’, Istraživačke aktivnosti na otvorenom, glumit će u predstavi ‘Riba duginih boja’ te u ‘Prstovnim i gestovnim’ igrama, ‘Bajkaonici’ i sl.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba