Smatrate li da to treba postati praksa u svim školama? Recite nam vaš mišljenje

Neke škole u Hrvatskoj zabranile korištenje mobitela učenicima. Promjene se već vide na njihovom ponašanju

Objavljeno: 03.10.2023. zagorjeinternational

U ukupno 28 splitskih osnovnih škola više neće biti dopuštena uporaba mobitela! Odlučio je tako aktiv ravnatelja osnovnih škola Grada Splita. Učenici će moći nositi mobitele u školu, ali ih neće smjeti koristiti ni tijekom nastave, ni tijekom odmora.

Ravnatelj Osnovne škole Gripe-Lokve i predsjednik aktiva ravnatelja Davor Šimić, rekao je da su neke škole već počele primjenjivati tu odluku, a škole koje nisu, moraju sazvati stručna tijela škole, odnosno Učiteljsko vijeće, Vijeće učenika i Vijeće roditelja. Kaže da većina škola već ima tu odredbu, ali ona nije precizirana, pa se u praksi ne provodi, donosi Dnevnik.hr.

Pozitivna reakcija

– Reakcija učenika u školama u kojima se odluka počela provoditi je dobra, kao i reakcije roditelja. Roditelj mora doći u školu po uređaj ako ga dijete neovlašteno koristi tijekom nastave i školskog odmora. Zasad nema nikakvih problema – kazao je Šimić.

Objasnio je da su se na aktivu ravnatelja usuglasili da učenici ne koriste mobilne uređaje u školi. Ističe da time ništa ne zabranjuju, već djecu uče poštivanju pravila – mobitele mogu nositi sa sobom, ali ih ne smiju koristiti kada počne nastava, uključujući i odmore, već uređaj mora biti u školskoj torbi.

U slučaju potrebe za mobitelom, dozvolu za korištenje daju nastavnik ili stručna služba, a to se ne odnosi na djecu koja zbog zdravstvenih problema moraju imati uključen mobitel – primjerice djeca dijabetičari koja moraju mjeriti glukozu u krvi.

Pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Splita Mario Negotić pozdravlja takvu jednoglasnu odluku ravnatelja i smatra je punim pogotkom.

U Osijeku otišli korak dalje

Novo pravilo u jednoj osječkoj osnovnoj školi nalaže da učenici mobitele na početku nastave odlažu u posebno označene kutije. Svaki nastavnik uzima kutiju za taj dan i pohranjuje ju u zbornicu, rekla je Sonja Kovač, nastavnica matematike i fizike u OŠ Ivana Filipovića.

Odluka je donesena nakon praćenja promjena u ponašanju učenika, koje su izravna posljedica korištenja mobitela – smanjena pozornost, tjeskoba i siromašniji rječnik i slično – poručili su iz škole.

– Sada primjećujem da su slobodniji, češće prilaze k nama učiteljima. S nama razgovaraju. Međusobno se više druže, razgovaraju, osmjehuju, kreću tijekom odmora – rekla je Darija Atlagić, nastavnica hrvatskog jezika.

Prema novome pravilniku, postoji li potreba, učenik u svakom trenutku može zatražiti mobitel i javiti se roditeljima.

Osnovna škola Ivana Filipovića raspolaže naprednom informatičkom opremom kojom se mogu koristiti i učenici i nastavnici za izvođenje nastave i ispunjavanje programskih zadataka.

– Mi smo kroz CARnet-ov projekt e-škole dobili puno te opreme… digitalne, i nemamo razloga, zapravo, učenici nemaju razloga nositi te mobitele osim da bi se čuli sa svojim prijateljima za vrijeme nastave ili sa svojim roditeljima – rekao je Zlatko Kraljević, ravnatelj, OŠ Ivana Filipovića, Osijek.

Roditelji odluku pozdravljaju, zadovoljni su i nastavnici, ali i učenici. Sada, kažu, pozornije prate nastavu, a i međusobna im je komunikacija sadržajnija.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba