Zbog prijevare oko broja otisnutih knjiga, partnerica preminulog Marka Babića odučila tužiti nakladnicu

“Njegov moralni kompas je bio izuzetno ispravan, obožavao je ljude – jedina sreća je što nije saznao”

Objavljeno: 01.10.2023. zagorjeinternational

Marko Babić, autor bestselera, arhitekt, stručnjak za marketing i osoba koja je u zadnje dvije godine pomogla mnogima koji su se susreli s dijagnozom sarkoma, preminuo je 25. srpnja. Iza njega su ostale partnerica Tina Biloglav i malene kćeri Tonka i Luce.

Moralni kompas

– Jako bi ga boljelo da je ovo saznao. Njegov moralni kompas je bio izuzetno ispravan, obožavao je ljude. Jako bi ga povrijedilo. Jedina sreća je što nije saznao – rekla je Indexu partnerica preminulog Marka Babića o dosad javnosti nepoznatom slučaju koji se vrti oko urednice i izdavačice Markove hit knjige i čiji će epilog, po svemu sudeći, biti na sudu.

Tu su i tisuće i tisuće ljudi koje je duboko dotakao svojom životnom pričom. Marko je to učinio i preko društvenih mreža, ali posebno preko svoje knjige Putovanje zvano igra. “Na prvu knjiga o raku, a zapravo priča o optimizmu, nadi i radosti života koja nam je svima potrebna”, opisao je Marku svoju knjigu u kojoj je podijelio svoje životno iskustvo borbe sa strašnom dijagnozom.

Knjiga se službeno počela prodavati 1. prosinca lani. No za početak ove priče treba se vratiti u studeni 2021. godine. Marko je tada već naveliko radio na zapisima koji će godinu kasnije postati knjiga. Tada se Marku na Instagramu javila 32-godišnja Jelena Kastaneti. Znao je za nju preko Instagrama kao mladu spisateljicu. Napisala mu je, između ostalog: “Od kad te pratim u glavi mi je misao ‘Ako ovaj čovjek ikad napiše knjigu, nadam se da će se meni javiti kad bude u potrazi za urednikom/izdavačem.’ Toliko od mene… Samo zagrljaj i ta misao”.

Marko joj je odgovorio da knjigu već piše, a da će ona biti urednica. I tako počinje priča o kojoj je za Index posvjedočila Markova partnerica Tina Biloglav. Knjiga se počela prodavati na početku prosinca prošle godine. Jelena Kastaneti ju je uredila i izdavala preko svoje nakladničke firme Alegria.

Tiskano još knjiga

Markova knjiga tiskana je dvaput po 6000 primjeraka. U prvom od ta dva izdanja 3000 knjiga prodavalo se preko Markovog webshopa, a 3000 u knjižarama i na webu Alegrije. Drugih 6000 primjeraka prodavalo se samo preko Markovog weba. Prema podacima kojima raspolaže Markova partnerica, Jelena Kastaneti je kod sebe ukupno smjela imati 2600 knjiga za web Alegrije i knjižare.  

No, nakon Markove smrti 25.7. njegova partnerica Tina Biloglav otkrila je slučajno da je tiskano još Markovih knjiga, a da obitelj za to nije imala pojma.  

Kastaneti je, prema procjeni, kod sebe trebala imati oko 2100 knjiga od ranije spomenutih 2600 jer ih je 500-tinjak prodala, no prema podacima koji su stigli od knjižara, samo Školskoj knjizi otišlo je znatno više od toga, 2788. Hoću knjigu je naručilo 1704 knjige Putovanje zvano igra, a Znanje 721. Ukupne narudžbe knjižara do 1.8. su iznosile oko 5000 knjiga.

Tina Biloglav sumnja na to da je Jelena Kastaneti na svoju ruku, bez znanja obitelji, u periodu oko njegove smrti tiskala još 6000 knjiga. Kaže da se knjige s logom Alegrije nisu trebale prodavati negdje od sredine srpnja do 1. rujna, a sumnja da je unatoč tome prodano više tisuća primjeraka i naglašava da obitelj nije vidjela ni lipe ili centa od tih knjiga za koje, uostalom, nije ni znala da se prodaju po knjižarama jer su bili uvjereni da novog izdanja niti nema.  

Markova partnerica vjeruje da je Jelena Kastaneti odluku da samostalno tiska Markovu knjigu i prisvoji si svu zaradu od tih primjeraka donijela nakon razgovora s Markom nekoliko tjedana prije njegove smrti.

– Marko je njoj toliko vjerovao… Inzistirala je da ga vidi kada je bila u Hrvatskoj, tri tjedna prije nego što je umro. On je tada već bio u groznom stanju, ja nisam bila doma kada je ona došla u posjet. Marko joj je tada rekao da želi da ona bude urednica nove knjige. Rekao joj je da postoji šansa da on knjigu neće uspjeti dovršiti. Do kraja je bio pozitivan, ali shvaćao je da je rak posvuda – prepričala je Tina.

Tužba

Zbog svega toga Markova partnerica odlučila je podići tužbu protiv Jelene Kastaneti zbog povrede autorskog prava, ali je i kazneno prijaviti za prevaru i nedozvoljenu uporabu autorskog dijela. Obitelj je tražila i privremenu mjeru po kojoj Kastaneti mora povući sve knjige iz knjižara, no većinu knjiga Kastaneti je očito u međuvremenu ipak sama povukla. No čini se da je izbjegla primitak sudske pošte i onda promijenila prebivalište, što dodatno komplicira cijelu proceduru.  

U prijedlogu kojim se traži privremena mjera stoji kako se procjenjuje da je povredom moralnih i imovinskih autorskih prava autora Marka Babića nanesena šteta od 33.000 do čak 55.000 eura. Nemoguće ju je točno odrediti jer se ne zna koliko je točno prodano knjiga za koje nije znala obitelj. Markova obitelj ne može doći do dokumenata koje su tražili, poput računa od tiskare, ugovora od svih knjižara i slično.  

Tužbe nisu jedno što je Markova partnerica poduzela kako bi se pobrinula da se Markovo životno djelo što prije vrati u prave ruke. Počela je izdavati knjigu i najnovije izdanje više nema veze s Jelenom Kastaneti. Sada se, dakle, Putovanje zvano igra u knjižarama, i naravno na Markovom webshopu, može kupiti u izdanju njegove obitelji. Sreća za obitelj je u tome što je Marko odmah od izlaska prvog izdanja iz tiska svoju knjigu počeo prodavati i na vlastitom webu, zbog čega si obitelj sada može financijski priuštiti tužbu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba