Naglasak je na vještinama u STEM području - dječje radionice u svakom kutku županije

Prvi tjedan u listopadu u Krapinsko – zagorskoj županiji je tradicionalno ”Dječji tjedan”

Objavljeno: 29.09.2023. zagorjeinternational

Prvi tjedan u listopadu već godinama osiguran je za ‘Dječji tjedan’, tjedan u kojem se različitim aktivnostima i događajima pokušava pripremiti što više zanimljivog sadržaja za djecu. Ovogodišnji je s naglaskom na vještinama iz ‘STEM’ područja, a novost su dječje radionice u svakom kutku Krapinsko – zagorske županije na kojima će djeca moći razvijati kreativnost, u matematici, prirodi, biologiji, kemiji, umjetnosti i prometnoj kulturu. Cilj radionica je poticanje logičkog zaključivanja te kritičkog mišljenja.

STEM područje

Županijska pročelnica za zdravstvo, mlade i socijalnu skrb Martina Gregurović Šanjug osvrnula se na bogat program u nadolazećem tjednu te kako je naglasak ovogodišnjeg tjedna upravo ‘STEM’ područje. 

– Ovaj tjedan je na pročelju županije istaknuta zastava ‘Županija prijatelj djece’ kao podsjetnik na ‘Dječji tjedan’ koji je pred nama. Svečano otvorenje je u ponedjeljak u Zaboku na trgu Ksavera Šandora Gjalskog u 11 sati, a svečanost se organizira u suradnji s Društvom “Naša djeca” i Gradom Zabokom. Očekuje nas 200-tinjak djece zabočkog vrtića, Osnovne škole i DND-a. U utorak je u 13 sati u Maču organiziran tradicionalni susret dječjih načelnika i gradonačelnika sa županom, a onda u srijedu slijedi raspisivanje javnog poziva za dječji participativni proračun kojeg ćemo ove godine raspisati po četvrti puta – rekla je Gregurović Šanjug.

Nešto čemu se djeca svake godine posebno vesele svake godine je dan bez ocjena. 

– To smo uveli prije nekoliko godina i uvijek pozivamo da se uključe osnovne i srednje škole, što je i velika većina njih učinila. Smisao inicijative je odlazak taj dan djece u školu bez opterećenja i da podsjetimo učitelje i roditelje koji je pravi smisao škole – stjecanje znanja, učenje životnih vještina te druženje, a ne samo borba za ocjene – dodala je pročelnica. 

– ‘Dječji tjedan’ završavamo piknikom koji će se organizirati u Gornjoj Stubici u perivoju Muzeja seljačkih buna. Prvi tjedan u listopadu je i nacionalni tjedan dojenja i tradicionalno naš Dom zdravlja predvidio je brojne aktivnosti za najmlađe i njihove roditelje diljem županije. Sve aktivnosti koje se provode su u potpunosti besplatne. Pozivam svu djecu, roditelje, bake i djedove da na kvalitetan način provedu svoje slobodno vrijeme – uputila je poziv Gregurović Šanjug.

Podrška darovitim učenicima

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanju, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirjana Smičić Slovenec istaknula je radionice u područjima matematike, prirode, biologije te mnogim drugim područjima. Spomenula je da su primijetili nedostatak sustavne potpore u radu s darovitim učenicima.

– Ono što smo novo ponudili našim učenicima, djeci i mladima su kreativne radionice na različitim područjima s obzirom na to da mi kao Županija dugi niz godina pratimo i potičemo rad i napredovanje učenika te im nastojimo biti podrška. Za ovaj ‘Dječji tjedan’ ponudili smo radionice različitog tima za sve zainteresirane na kojima će moći razbijati kreativnost u matematici, prirodi, biologiji, kemiji, umjetnosti čak i prometnoj kulturi. Također će poticati logično zaključivanje, kritičko mišljenje i ovim putem pozivamo sve zainteresirane da se prijave – rekla je Smičić Slovenec.

Radionice će voditi educirani stručni suradnici. Na edukaciju je upučeno sedmero učitelja, a njih šestero je steklo licencu za rad s darovitim učenicama i tako su postali dio međunarodnog tima. 

– Radionice će se provoditi u Krapini, Zlataru, Zaboku, Donjoj Stubici, Bedekovčini, Klanjcu i Pregradi te su one dostupne na platformi lumenkzz.hr. Tamo mogu pronaći sve dodatne opise i poveznicu za prijavu za koju molimo da se što prije izvrši jer je broj mjesta ograničen. Uz to, tamo se mogu pronaći materijali za učenike i roditelje, stručne službe, odgojno-obrazovne djelatnike te savjetodavna pomoć – istaknula je Smičić Slovenec i dodala: 

– S obzirom na to da smo primijetili nedostatak sustavne potpore u radu s darovitim učenicima, naš cilj je osnivanje županijskog centra izvornosti koji bi bio osmišljen kao podrška darovitim učenicima te bi mogao pružiti stručno edukativnu pomoć odgojno obrazovnim djelatnicima, psihološku pomoć i učenicima i roditelja. Vjerujem da ćemo ovakve aktivnosti za cijelu godinu moći najaviti u neko skorije vrijeme – zaključila je.

50 posto proračuna na djecu

Dožupanica Jasna Petek osvrnula se na najšareniji i najveseliji tjedan te na činjenicu da Krapinsko – zagorska županija nosi titulu ‘Prijatelja djece’. Također istaknula je da preko 50 posto proračuna ide na dječji proračun.

– S obzirom na to da Županija s ponosom nosi titulu ‘Prijatelja djece’ još od 2016. godine, ovom tjednu pristupano s posebnim značenjem. Krapinsko – zagorskoj županiji status ‘Prijatelja djece’ donosi niz obaveza, onih lijepih i dragih koje se prije svega odnose na to da na regionalnoj razini provodimo mjere koje su prije svega usmjerene na podizanje kvalitete života naše djece i naravno na poštivanje i provođenje konvencije o pravima djeteta. Krapinsko – zagorska županija vodi brigu o djeci, promiče prava djece, brinemo o obiteljima i ono što nam je izuzetno važno, sa svim našim institucijama kojima smo mi osnivači, stvaramo sigurno, zdravo i poticajno okruženje za rast i razvoj svakog našeg djeteta – istaknula je Petek:

Istaknula je da preko 50 posto proračuna otpada upravo na dječji proračun, a potom spomenula i programe za darovitu djecu te djecu s poteškoćama u razvoju. Istaknula je i rodilište u kojem je na specijalizaciji trenutno 12 pedijatara.

– Posebno smo usmjereni na ranu intervenciju koja je izuzetno važna kako bi se prevenirale mnoge teškoće u razvoju u kasnijoj dobi. Tu su naše pomoći za djecu i obitelji koji su u riziku od siromaštva. Isto tako, provodimo i one lijepe aktivnosti u našem rodilištu u kojem nastojimo stvarati najsuvremenije rodilište okrenuto vrlo prijateljski i prema djeci i prema njihovim roditeljima. Podizanje kvalitete zdravstvene zaštite nam je izuzetno važno. 12 pedijatara je na specijalizaciji, a sve to da popunimo našu mrežu i osiguramo što kvalitetniju zdravstveno zaštitu. Tu su još naravno i logopedska mreža, poticanje dojenja i ono što nam je jako važno, participacija djece. Na to smo posebno ponosni jer prvi u Hrvatskoj imamo dječji participativni proračun, a kroz građanski odgoj i odgoj u našim srednjim školama, “Škola i zajednica”, zapravo nastojimo našu djecu educirati kako bi jednog dana postali odgovorni građani, uključeni građani – rekla je Petek.

Ciljevi ‘Dječjeg tjedna’ su, dodala je dožupanica, usmjeriti pozornost javnosti prema ostvarivanju prava djece, prema potrebama i aktivnostima s djecom i za djecu. 

‘Županija – prijatelj djece’

Župan Željko Kolar rekao je da vjeruje kako je moto ‘Dječjeg tjedna’, “Ljubav djeci prije svega”, izašao zapravo iz srca, iz brige, roditelja za svoju djecu.

– Čovjeku ništa ne može na lice staviti osmijeh kao što to mogu djeca. Ona najlakše izmame osmijeh na naše lice. Za nikoga više ne strepimo nego za svoju djecu, nikome više ne posvećujemo pažnje nego svojoj djeci, a svi mi koji smo roditelji znamo da naša djeca ostaju uvijek naša djeca bez obzira koliko godina imali. Krajnji cilj nam je da sva djeca odrastu u toplini doma, da svi imaju vrtić, da svi imaju sretno djetinjstvo, da se svi osjećaju lijepo i ugodno u svojim školama i da to sve rade s osmijehom na licu, a na nama je da za to stvorimo uvjete – rekao je Kolar.


Osvrnuo se i na to koliko je bitno provoditi što više kvalitetnog vremena s djecom te na to koliko brzo današnja djeca sazrijevaju, brzo i kvalitetno donose odluke u odnosu na njegovu generaciju, te na važnost participativnog proračuna.

– Pozivam sve da nam se priključe, prije svega u ovoj ‘Dječjem tjednu’, da sudjeluju u svim ovim događanjima koja smo organizirali diljem čitave  županije, ali isto tako da kroz čitavu godinu posebnu pažnju posvetimo našoj djeci što ogromna većina ljudi i radi. Naše životno okruženje je takvo da nam često posao ne dozvoljava da provedemo s djecom onoliko vremena koliko bi htjeli, ali onda ono vrijeme koje imamo treba maksimalno iskoristiti da se kvalitetno provede s djecom. Ja sam siguran da će to svako dijete znati vratiti i svojem roditelju i svojem prijatelju i svojem nastavniku, i svojem odgojitelju, bilo kome s kim je u kontaktu jer djeca ne znaju glumiti. Sve ono što iz djeteta izlazi i sve ono što od djeteta dolazi, to je iskreno. Stoga, kad uspijete izmamiti dječji osmijeh to znači da ste napravili dobru stvar – rekao je Kolar te nadodao:

– Posebno se veselim sastanku s djecom jer taj participativni proračun koji potpisujemo, projekti na koje se djeca javljaju i odluke koje oni donose su uvijek bez kompromisa. Oni točno znaju procijeniti što je bolje od dobroga i sama mogućnost da oni sami raspolažu s tim novcem, da sami odlučuju koji će se projekti provoditi, to pokazuje koliko djeca danas brža sazrijevaju. Upravo zato je izuzetno bitno da im posvetimo pažnju jer jedino su oni ti koji mogu lijepu našu učiniti boljom za život svih nas koji smo ovdje našli svoj dom – zaključio je Željko Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba